Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Starogdańskie eskalopki drobiowe"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 45
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2315
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 45
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2315
Składniki
Kaszę jaglaną zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Potem odcedź, osącz ją na sitku, zalej świeżą wodą. Posól do smaku. Gotuj ok. 20 minut.
Mięso opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Filet potnij na niewielkie, owalne kotleciki. Lekko je rozbij. Przełóż do miseczki. Skrop sokiem z cytryny. Lekko oprósz solą oraz pieprzem.
Chili oczyść, strączek opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, chili oraz posiekanymi ziołami. Mięso polej marynatą. Odstaw na pół godziny. Następnie kotleciki wyjmij. Pozostałą marynatę dodaj do gotującej się kaszy.
Na patelni rozgrzej masło oraz olej. Włóż eskalopki. Szybko je obsmaż z obu stron. Potem zmniejsz płomień i smaż dalej około 10 minut. Podczas smażenia kotlety skrapiaj białym winem.
Gotową kaszę odcedź. Wyłóż na talerze. Uformuj kopczyki. Obłóż je eskalopkami. Podawaj z surówką z pomidorów albo duszonymi warzywami.Źródło: Tina