Do góry

Dania główne Przepis na:

Steak diane oryginalny przepis

Steak diane oryginalny przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 869

Dodano:

Odsłon: 3882

Steak Diane to solidy kawał dobrego steka w wykwintnej wersji z sosem na bazie flambirowanych pieczarek. Uwielbiany przez największych szefów kuchni, niby prosty i szybki przygotowaniu ale wymaga uwagi i skupienia. O tym jak go zrobić i zaskoczyć nasza druga połówke lub samego siebie...poniżej...jub na stronie www.lapsmak.pl

Składniki

  • 1 duży stek wołowy
  • 100g pieczarek
  • 2 szalotki lub 1 cebula dymka
  • 2 zabki czosnku
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 75ml brandy, koniaku lub whisky
  • 125ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu Worchestershire
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • rozmaryn świeży 1 gałazka
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki
    1 duży stek wołowy
    100g pieczarek
    2 szalotki lub 1 cebula dymka
    2 zabki czosnku
    1 łyżka musztardy dijon
    75ml brandy, koniaku lub whisky
    125ml śmietanki 30%
    1 łyżka sosu Worchestershire
    oliwa z oliwek
    masło
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    rozmaryn świeży 1 gałazka

  2. Sposób przyrządzenia
    Wyjmujemy nasze steki z lodówki i odkladamy na bok tak aby osiągneły temperature pokojową unikniemy w ten sposób szoku termicznego i zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Następnie posypujemy nasze steki kruszonym pieprzem oraz rozmarynem z obu stron i bardzo delikatnie wklepujemy dłonią pieprz w mięso. Mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy mięso na patelni grillowej. Jeśli solisz stek na patelni, solisz mięso, ale również inne składniki, i wówczas, gdy robisz sos, może on być za słony. Nagrzewamy mocno patelnie grillową( minimalna temperatura to 150C) z odrobiną oliwy z oliwek ( warto rozprowadzić ją po powierzchni patelni pędzelkiem ponieważ tłuszcz dobrze przewodzi ciepło, a co najważniejsze – mięso nie będzie przyklejać się do powierzchni naczynia) i wkladamy nasze steki.
    Po położeniu steków na patelni nie wolno ich obracać ani ruszać nimi. Pozwólmy aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, tworząc lekka skorupkę. Będzie chronić ona wnętrze steka i zatrzyma sok oraz aromat wewnątrz mięsa. Oto cała tajemnica doskonałego steka.
    Do odwracania mięsa używamy szczypców lub łopatki w żadnym wypadku nie nakłuwajmy go widelcem. Jeśli to zrobimy , sok wypłynie, a mięso – niestety, straci i smak, i aromat. Nigdy też nie kroimy mięsa, żeby zobaczyć, czy już jest dobrze wysmażone. Po prostu dotknij: im bardziej twarde, tym bardziej wysmażone.W tym przypadku polecam smażyć naszego steka po 2 min z każdej strony, ponieważ bedziemy go wkładać do sosu więc bedzie miał szansę nasz jegomość jeszcze sobie "dojść". Gotowego steka odstawiamy na kilka minut.
    Ważna zasada, po usmażeniu steków odstawiamy je na chwilę. W momencie przekrojenia steka zaraz po usmażeniu krew wypłynie, a środek nie będzie miał dobrej tekstury, a co za tym idzie, mięso nie będzie tak miękkie, jak powinno być. Odstawienie mięsa będzie umożliwiało równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku mięsa. Dzięki temu rozluźniają się włókna, mięso zachowuje równy kolor, jest miękkie i delikatne.
    Teraz zabieramy sie za słynny sos. Najpierw kroimy drobno szalotki lub cebulkę. Przyprawiam solą oraz pieprzem. Na patelni po smażeniu steka, rozgrzewamy oliwę z oliwek ipodsmażam cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Po chwili dorzucamy pokrojone pieczarki oraz odrobinę masła nastepnie przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos Worcestershire sos i musztardę dijon. Mieszamy wszystko dokładnie i po około 3 minutach polewamy całość brandy lub whisky i następnie podpalamy. Taki proces redukcji nazywa się fachowo flambirowaniem.Kiedy ogień się wypali dodajemy śmietankę i mieszamy zawartość. Wkładamy naszego steka do sosu na około minutę. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
    Ja podałem z ziemniaczkami pieczonymi,sałata,duszona pieczarka oraz grillowanym pomidorem.
    Zbyt wykwintny sos na proste podanie z frytkami i groszkiem, oczywiście można lecz to w moim przekonaniu lekki mezalians.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń