Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek idealny

Stek idealny

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5688

Dodano:

Odsłon: 4987

Wszystko co musisz wiedzieć, aby przygotować stek idealny.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Stek idealny

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Mięso należy umyć, osuszyć zostawić aby doszło do temperatury pokojowej (najlepiej zostawić je w szafce na naczynia na 3-4h).

  2. Mięso natrzeć starannie oliwą z oliwek i popieprzyć z obu stron. Patelnię rozgrzać maksymalnie i lekko skropić oliwą z oliwek. Tuż przed położeniem na patelnie mięso osolić intensywnie od strony, którą najpierw położymy na patelnię. Położyć na patelnię dwie gałązki rozmarynu. Smażymy przez 2,5 minuty z każdej strony. Tuż przed obróceniem solimy stek z surowej strony. Po odwróceniu mięsa na górę położyć kawałek masła i gałązki rozmarynu na wierzch.

    Piekarnik powinien być nagrzany a w nim porcelanowe naczynie. Bezpośrednio po smażeniu stek przekładamy na porcelanowe naczynie i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 3 minuty. Po wyjęciu wyjmujemy stek i przekładamy na deskę, albo kratkę do studzenia ciasta dajemy mięsu odpocząć przez 4 minuty.

  3. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu lekko rozgnieść je widelcem a następnie podsmażyć na patelni na której był smażony stek, można dodać odrobinę masła.

  4. Cebulę obrać i pokroić, tak samo z pieczarkami. Najlepiej na spore kawałki. Bardzo mocno rozgrzać patelnię i dodać oliwę. Smażyć na bardzo gorącej patelni aż się zarumieni.

  5. Wszystko podawać razem. Mięso koniecznie musi odpocząć po smażeniu.

  6. Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować stek od początku do końca.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń