Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystko co musisz wiedzieć, aby przygotować stek idealny.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Składniki
Przygotowanie: Mięso należy umyć, osuszyć zostawić aby doszło do temperatury pokojowej (najlepiej zostawić je w szafce na naczynia na 3-4h).
Mięso natrzeć starannie oliwą z oliwek i popieprzyć z obu stron. Patelnię rozgrzać maksymalnie i lekko skropić oliwą z oliwek. Tuż przed położeniem na patelnie mięso osolić intensywnie od strony, którą najpierw położymy na patelnię. Położyć na patelnię dwie gałązki rozmarynu. Smażymy przez 2,5 minuty z każdej strony. Tuż przed obróceniem solimy stek z surowej strony. Po odwróceniu mięsa na górę położyć kawałek masła i gałązki rozmarynu na wierzch. Piekarnik powinien być nagrzany a w nim porcelanowe naczynie. Bezpośrednio po smażeniu stek przekładamy na porcelanowe naczynie i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 3 minuty. Po wyjęciu wyjmujemy stek i przekładamy na deskę, albo kratkę do studzenia ciasta dajemy mięsu odpocząć przez 4 minuty.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu lekko rozgnieść je widelcem a następnie podsmażyć na patelni na której był smażony stek, można dodać odrobinę masła.
Cebulę obrać i pokroić, tak samo z pieczarkami. Najlepiej na spore kawałki. Bardzo mocno rozgrzać patelnię i dodać oliwę. Smażyć na bardzo gorącej patelni aż się zarumieni.
Wszystko podawać razem. Mięso koniecznie musi odpocząć po smażeniu.
Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować stek od początku do końca.