Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stek Strindberga to danie z wołowiny. Wybrałam rumsztyk, ale czasami używa się do niego antrykotu, a wtedy ten kawałek mięsa określa się mianem antrykotu Strindberga. Niezależnie od tego, jakiego kawałka mięsa użyjemy, danie pokryte jest chrupiącą warstwą cebuli i musztardy, co nadaje mu wyjątkowego smaku.
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 211
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 69
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 28923
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33601
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2502
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 211
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 69
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 28923
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33601
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2502
Składniki
Obrac szalotki i czosnek i pokroic w bardzo drobna kostke. Posiekac natke pietruszki. Cytryne umyc, osuszyc i zetrzec polowe skórki. Na patelni rozgrzac maslo i podsmazyc szalotke, dodac czosnek i smietane i dusic wszystko ok. 10-15 minut, az powstanie gesta masa. Wymieszac ja z panko (lub bulka tarta).
Dodac dwa rodzaje musztardy, skórke z cytryny, parmezan i natke pietruszki. Doprawic sola i pieprzem i lekko ostudzic na talerzu.
Steki smazyc z kazdej strony na oleju z pestek winogron lub masle klarowanym przez około 1-1,5 minuty jesli chcemy stek krwisty i odpowiednio dluzej jesli chcemy medium lub bardziej wysmazony. Na patelnie dodajemy kilka galazek rozmarynu i tymianku.
Usmazone steki ulozyc na blasze do pieczenia lub w naczyniu zaroodpornym, doprawic sola i pieprzem i pozostawie do lekkiego ostygnięcia, nastepnie posmarowac je obficie masa cebulowa (o grubosci co najmniej 0,5 cm) i grillowac w piekarniku przez ok. 2 minuty. Powierzchnia powinna lekko zbrazowiec i tworzyc babelki.
Steki przed podaniem posypac posiekanym rozmarynem i polac odrobina oliwy z oliwek. Jako dodatek smakuje salata.