Coś dla miłośników steków. Jeśli chcemy dodać trochę więcej smaku do naszego steka, można sięgnąć po coś wyrazistego. Kapery tu się bardzo dobrze sprawdzą.
Stek wołowy z masłem kaperowym i suszonymi pomidorami
Składniki
- 1 stek wołowy
- Łyżeczka masła
- Łyżeczka kaperów
- Pieprz i sól do smaku
- Otartą skórką z jednej cytryny
- Dowolnie wybrane pieczywo lub frytki
- Oliwa z oliwek
Składniki
- 1 stek wołowy
- Łyżeczka masła
- Łyżeczka kaperów
- Pieprz i sól do smaku
- Otartą skórką z jednej cytryny
- Dowolnie wybrane pieczywo lub frytki
- Oliwa z oliwek

Potrzebne przybory kuchenne
Nóż i deska do krojenia, tarka do jarzyn, gril/patelnia
Etapy przygotowania
Zaczynamy od przygotowania masła: łyżeczkę miękkiego masła wkładamy do małego naczynia. Kapery odsączamy, siekamy drobno i dodajemy do masła. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę i dodajemy do naczynia.

Całość mieszamy, formujemy okrągłego kształtu kulkę lub kostkę i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania steka.
Nastawiamy na wysoką temperaturę gril lub patelnię. Stek oprószamy grubo mielonym pieprzem oraz solą, smarujemy oliwą z oliwek i kładziemy na rozgrzaną powierzchnię. Smażymy do pożądanego stopnia.

W tym czasie również smażymy pieczywo.

Na pieczywo układamy stek.

Następnie kładziemy masło kaperowe i pomidory suszone

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 138
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 138



Składniki
- 1 stek wołowy
- Łyżeczka masła
- Łyżeczka kaperów
- Pieprz i sól do smaku
- Otartą skórką z jednej cytryny
- Dowolnie wybrane pieczywo lub frytki
- Oliwa z oliwek
Zaczynamy od przygotowania masła: łyżeczkę miękkiego masła wkładamy do małego naczynia. Kapery odsączamy, siekamy drobno i dodajemy do masła. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę i dodajemy do naczynia.
Całość mieszamy, formujemy okrągłego kształtu kulkę lub kostkę i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania steka.
Nastawiamy na wysoką temperaturę gril lub patelnię. Stek oprószamy grubo mielonym pieprzem oraz solą, smarujemy oliwą z oliwek i kładziemy na rozgrzaną powierzchnię. Smażymy do pożądanego stopnia.
W tym czasie również smażymy pieczywo.
Na pieczywo układamy stek.
Następnie kładziemy masło kaperowe i pomidory suszone
Pyszotka:)
Pysznie :)
Świetny stek i pyszne dodatki do niego!