Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z drugiego odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”, emitowanego w telewizyjnej Czwórce. Stek z łososia z jajkiem poche, sosem cytrynowym, pieczonymi ziemniakami i marchewką flambirowaną to wyśmienita propozycja na obiad lub sycącą kolację. Łosoś według Mateusza Gesslera jest bardzo soczysty, bogaty w minerały i w towarzystwie pysznych dodatków. „Para do gara. Ona mówi, on gotuje” - oglądaj w sobotę i niedzielę o 20:00 w telewizyjnej Czwórce (TV4). Źródło: TV4 / „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”, odc. 2
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 492
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 492
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Składniki
ZIEMNIAKI PIECZONE: Na początku rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu i grzania góra-dół. W międzyczasie przygotuj marynatę - przyprawy (z wyjątkiem czosnku, tymianku i szczypioru) dodaj do oleju i zmieszaj. Obtocz nią dokładnie pokrojone w łódeczki ziemniaki. Wyjmij rozgrzaną blachę i połóż na niej ziemniaki. Dodaj czosnek i tymianek. Włóż do gorącego piekarnika - najpierw na 13 minut.
ŁOSOŚ: Łososia, obtoczonego w przyprawach i skórce cytrynowej, usmaż na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni - tylko z jednej strony i tylko przez kilka minut. Gdy ziemniaki będą już w piekarniku, w około 13 minucie ich pieczenia, dodaj łososia na blachę. Zmniejsz wówczas temperaturę na 160-180 stopni i piecz razem 8 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i ziemniaki z piekarnika.
MARCHEWKA FLAMBIROWANA: Gruszkę pokrojoną na cienkie plasterki wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Dodaj też marchew, zestruganą obieraczką na długie, cienkie paski i pokrojonego w słupki (julienne) pora. Dodaj imbir i smaż tylko chwilkę. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino białe i duś do odparowania płynu. Wówczas dodaj odrobinę miodu do smaku i wymieszaj. Zdejmij z ognia.
JAJKO POCHE: Do wody dodaj sól i ocet. Zrób duży wir łyżką i wrzuć ostrożnie jajko. Powinno się zamknąć, tworząc „koszulkę”. Gdy już się zetnie, wyciągnij delikatnie i odłóż na papier, aby odsączyć resztę wody z octem.
SOS CYTRUSOWY: Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj poszatkowaną szalotkę i smaż aż do zeszklenia. Wlej sok z cytryny. Gdy zacznie się gotować, dolej wino białe. Gdy alkohol wyparuje, dodaj masło do zagęszczenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na talerzu połóż pieczone ziemniaki, flambirowaną marchewkę, a na nie ułóż łososia i jajko poche. Całość posyp jeszcze poszatkowanym szczypiorem.