Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Steak Beurre Maître d'Hôtel
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2856
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 290
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2856
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 290
Składniki
MASŁO ZIOŁOWE Masło utrzeć na puszysto, dodać posiekaną natkę, sok z cytryny, sól, pieprz kajeński. Wyłożyć na papier do pieczenia i zrolować w wałek o średnicy 2,5 cm. Włożyć do zamrażalnika.
STEKI Steki ogrzać w temp. pokojowej. Na dużej patelni na dużym ogniu roztopić masło i olej, smażyć steki przez 1 minutę z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejszyć ogień do średniego, doprawić mięso solą i pieprzem i smażyć dalej przez 2 minuty z każdej strony, aż uzyskamy średnio wysmażone mięso.
Zdjąć z patelni i położyć na talerzu. Na każdym steku ukłożyć po 3 plasterki zamrożonego masła pietruszkowego, przykryć folią i zostawić na kilka minut aby mięso odpoczęło.
SMAŻONE ZIEMNIAKI Zagotować wodę, wrzucić obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Kiedy woda ponownie zawrze, odcedzić ziemniaki i je osuszyć. W naczyniu z grubym dnem roztopić masło na 3 mm warstwę. Wrzucić ziemniaki i smażyć przez 4 minut cały czas mieszając, aż będą złociste. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem przez 20 minut, od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Miękkie ziemniaki doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką.
DUSZONA NA MAŚLE CYKORIA Z cykorii odkroić żółte końce łodygi, usunąć uszkodzone zewnętrzne liście. Przekroić na pół i wykroić głąb. Na patelni roztopić masło i położyć cykorie przekrojoną stroną do góry, smażyć przez 2 minuty, aż będą złociste. Przewrócić, wycisnąć trochę soku z cytryny, posypać cukrem, solą i pieprzem. Smażyć przez 4 minuty do miękkości.
WSKAZÓWKI Cukier usuwa z cykorii goryczkę. Dodatek w postaci duszonej cykorii pasuje również do pieczonego kurczaka.