Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27448
Dodano: 06.05.2015
Odsłon: 10039
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Steki z tuńczyka nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, płatkami chili i pieprzem syczuańskim.
Tak zamarynowane ryby odstawiamy na około 25 - 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos z kiwi.
Owoce obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, dodajemy jogurt naturalny, ksylitol i szczyptę soli. Wszystko miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Sos schładzamy delikatnie w lodówce.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente z osolonej oraz delikatnie posłodzonej wodzie.
Steki z tuńczyka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej około 1,5 minuty z każdej strony lub podpiekamy je z obu stron na grillu elektrycznym.
Usmażone steki wykładamy na talerze i podajemy z sosem z kiwi oraz brokułami posypanymi startym serem owczym.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

vdj83 14 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Mam problem z sosem z kiwi, zaraz po dodaniu jogurtu było pyszne ale już po paru minutach zrobiło się intensywnie gorzkie. Z tego co czytałem jest to kwestia enzymów które rozkładają białka z nabiału. Zapomniałem dodać szczypty soli, czy to rozwiązuje problem?Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 06 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Kasiu tym sosem kiwi i to jeszcze w połączeniu z tuńczykiem, bardzo mnie zaciekawiłaś. Wygląda fantastycznie :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewus71 06 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Przepyszny stek z brokułami i sosem z kiwi propozycja warta uwagi .Sosu z kiwi nie przygotowywałam ale skorzystam z przepisu na pewno .
Prezentuje się bardzo ,a bardzo apetycznie ...) Odpowiedzi: 1 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz