Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na pyszne steki wołowe. Wołowina dojrzewająca wymaga bardzo krótkiej obróbki termicznej, dzięki czemu mięso pozostaje soczysta i pełna aromatu.
Patelnia grillowa
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 815
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 815
Składniki
Wołowina dojrzewająca jest sprzedawana w postaci cieniutkich steków. Ważne, aby na 30 minut przed obróbką termiczną wyciągnąć je z lodówki oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. Masło rozpuszczamy. Przed samym smażeniem steki posypujemy solą, pieprzem i papryką. Mocno rozgrzaną patelnię grillową lekko smarujemy masłem. Układamy steki. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia usmażenia, obracamy steki. Pod koniec smażenia polewamy pozostałym masłem. Ile smażyć? Zależy jakie steki lubimy: - steki krwiste - 1-2 minuty z każdej strony (będzie lekko usmażony na zewnątrz, w środku surowy), - średnio krwisty - 3 minuty z każdej strony (w środku mięso różowe, lekko surowe) - to moja ulubiona wersja, - średnio wysmażony - 4 minuty z każdej strony (mięso ścięte w środku, nie wypływają soki), - dobrze wysmażony - 6-8 minut z każdej strony (mięso dość twarde, całkowicie usmażone w środku). Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste i jędrne. Podajemy z frytkami i surówką.