Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ulubione danie męża i zięcia. Kobiety w naszej rodzinie nie przepadają za wołowiną. Musze przyznać, że długo uczyłam się je prawidłowo przyrządzać. Zawsze były twarde. Teraz wiem, że chodzi o krótki czas smażenia-wtedy są soczyste i smaczne. No i należy pamiętać, że steki solimy dopiero po upieczeniu. Nigdy wcześniej.
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 343
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1036
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1292
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 78
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 73
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 343
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1036
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1292
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 78
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 73
Składniki
Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na 2,5 cm płaty. Natrzeć olejem i oprószyć młotkowanym (grubym) pieprzem. Nie wkładać do lodówki. Steki przed pieczeniem powinny stać ze dwie godziny w temperaturze pokojowej. Układać na dobrze nagrzanym grillu i smażyć przez 3 - 4 minuty. Przełożyć na talerz i dać im "odpocząć" - (najlepiej tyle minut, ile się smażyły). Dopiero teraz posolić . Na każdym rozsmarować masło zmiksowane z czosnkiem lub świeżym rozmarynem.