Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, aromatyczne "steki" z kalafiora to idealny letni posiłek :)
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2797
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101954
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6337
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2797
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101954
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6337
Składniki
Składniki marynaty połączyć. Kalafiora przeciąć na pół i pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Plastry kalafiora ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować marynatą za pomocą pędzelka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grilla i piec ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia steki przewrócić. Po wyjęciu piekarnika posypać sezamem, płatkami migdałów i cheddarem. Podawać z sosem czosnkowym.
Rady: Do steków należy wybrać średniej wielkości, zbitego kalafiora, dzięki temu łatwiej będzie wykroić plastry, a kalafior się nie rozpadnie. Jeśli chcecie wykorzystać całego kalafiora i upiec pozostałe różyczki luzem, należy podwoić ilość marynaty.