Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyciętych z dużego kalafiora. Pyszne danie, które nie wymaga dużej pracy, a jest smaczne i efektowne. Można je podać z pieczonymi ziemniakami i mięsem albo z jajkiem sadzonym lub też zjadać go solo bez dodatków, bo tak też smakuje wybornie.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1084
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 102
Smaczne danie :)
Odsłon: 665
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1084
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 102
Smaczne danie :)
Odsłon: 665
Składniki
Kalafior pozbawiamy liści, myjemy, odsączamy i umieszczamy na desce głąbem do dołu
Dużym, ostrym nożem przecinamy go równo na pół, a następnie z każdej połówki odkrawamy po jednym steku ( ok 2 cm ). Z jednego kalafiora możemy wyciąć tylko 2 steki. gdyż na stek nadaje się tylko część przy głąbie, reszta rozpada się na różyczki
Steki kładziemy delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przygotowujemy marynatę do posmarowania steków
W miseczce mieszamy olej z solą i pozostałymi przyprawami i smarujemy marynatą steki przy pomocy pędzelka. Smaruję tylko górę, bo marynata z olejem wniknie i przecieknie również w dół
Pozostałe różyczki kalafiora możemy również umieścić na blaszce i posmarować marynatą ( należy zrobić jej wtedy podwójnie ) i upiec razem ze stekami. Można też zostawić go na zupę czy np na kotlety kalafiorowe
Kalafiora wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut pod koniec włączając górną grzałkę, aby kalafior ładnie się zrumienił