Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyciętych z dużego kalafiora. Pyszne danie, które nie wymaga dużej pracy, a jest smaczne i efektowne. Można je podać z pieczonymi ziemniakami i mięsem albo z jajkiem sadzonym lub też zjadać go solo bez dodatków, bo tak też smakuje wybornie.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1068
Polecam.
Odsłon: 1041
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1045
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1068
Polecam.
Odsłon: 1041
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1045
Składniki
Kalafior pozbawiamy liści, myjemy, odsączamy i umieszczamy na desce głąbem do dołu
Dużym, ostrym nożem przecinamy go równo na pół, a następnie z każdej połówki odkrawamy po jednym steku ( ok 2 cm ). Z jednego kalafiora możemy wyciąć tylko 2 steki. gdyż na stek nadaje się tylko część przy głąbie, reszta rozpada się na różyczki
Steki kładziemy delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przygotowujemy marynatę do posmarowania steków
W miseczce mieszamy olej z solą i pozostałymi przyprawami i smarujemy marynatą steki przy pomocy pędzelka. Smaruję tylko górę, bo marynata z olejem wniknie i przecieknie również w dół
Pozostałe różyczki kalafiora możemy również umieścić na blaszce i posmarować marynatą ( należy zrobić jej wtedy podwójnie ) i upiec razem ze stekami. Można też zostawić go na zupę czy np na kotlety kalafiorowe
Kalafiora wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut pod koniec włączając górną grzałkę, aby kalafior ładnie się zrumienił