Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe, szybkie i cudowne w smaku takie są steki z kalafiora z tzatziki z rzodkwi.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Czerwoną cebulę pokrój w drobne pióra, przełóż do miseczki, dodaj ocet, wodę, cukier i sól do smaku. Całość zamieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę, lub przygotuj wieczorem.
Kalafiora przekrój na pół i wykrój dwa 2cm plastry kalafiora. Jeśli robisz więcej porcji z 1 kalafiora wyjdzie ich 4. Resztę kalafiora użyj do innego przepisu.
Tak przygotowane plastry dopraw kurkumą, płatkami chili oraz solą z dwóch stron, odstaw by kalafior trochę przeszedł smakiem.
Rzodkiew, obierz i zetrzyj na tarce, przełóż do miseczki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posól do smaku i zalej gęstym jogurtem. Wymieszaj.
Ogórka gruntowego oraz rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miski dodaj marynowaną cebulę, posól do smaku i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z 2-3 łyżkami masła, na rozgrzany tłuszcz połóż plastry kalafiora i smaż na rumiano z obu stron około 3 minuty na stronę.
Steki serwuj z sałatką z rzodkiewki w towarzystwie tzatziki, posypane pokrojoną dymką oraz pietruszką karbowaną.