Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, wilgotne i równomiernie wysmażone steki podawane z chrupiącymi ziemniakami (i opcjonalnie ze szpinakiem i kawałkiem masła).
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 912
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4547
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1163
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 522
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 912
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4547
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1163
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 522
Składniki
Pół godziny przed smażeniem wyjmij steki z lodówki.
Ziemniaki dokładnie umyj i potnij na tzw. ósemki. Mocz je przez 10 minut w zimnej wodzie, odlej i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj łyżkę oleju, paprykę i zioła i wymieszaj.
Rozgrzej urządzenie Philips Airfryer do 160°C, włóż do niego ziemniaki i piecz 14 minut.
W tym czasie steki natrzyj olejem (ok. 1 łyżeczka na stek) i posyp po obu stronach grubo zmielonym pieprzem. Zwiększ temperaturę Airfryera do 200°C, połóż na wierzch akcesorium rozdzielającego warstwy, a na nim ułóż steki.
Piecz przez 6-8 minut (dla steków średnio wysmażonych) w połowie czasu przekręcając mięso na drugą stronę.
Wyjmij steki z Airfryera i daj im 4 minuty „odpocząć”, żeby nie wypłynął z nich sok. Przed krojeniem delikatnie je posól.
Do steków i ziemniaków dodaj szpinak oraz kawałek masła.