Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, wilgotne i równomiernie wysmażone steki podawane z chrupiącymi ziemniakami (i opcjonalnie ze szpinakiem i kawałkiem masła).
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 273
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 149
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 172
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 273
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 149
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 172
Składniki
Pół godziny przed smażeniem wyjmij steki z lodówki.
Ziemniaki dokładnie umyj i potnij na tzw. ósemki. Mocz je przez 10 minut w zimnej wodzie, odlej i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj łyżkę oleju, paprykę i zioła i wymieszaj.
Rozgrzej urządzenie Philips Airfryer do 160°C, włóż do niego ziemniaki i piecz 14 minut.
W tym czasie steki natrzyj olejem (ok. 1 łyżeczka na stek) i posyp po obu stronach grubo zmielonym pieprzem. Zwiększ temperaturę Airfryera do 200°C, połóż na wierzch akcesorium rozdzielającego warstwy, a na nim ułóż steki.
Piecz przez 6-8 minut (dla steków średnio wysmażonych) w połowie czasu przekręcając mięso na drugą stronę.
Wyjmij steki z Airfryera i daj im 4 minuty „odpocząć”, żeby nie wypłynął z nich sok. Przed krojeniem delikatnie je posól.
Do steków i ziemniaków dodaj szpinak oraz kawałek masła.