Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stroganoff pochodzi z kuchni rosyjskiej i został po raz pierwszy przyrządzony na początku XIX w. na cześć hrabiego Pawła Stroganowa przez jego (najpewniej) francuskiego kucharza. Potrawa zawiera rozpływające w ustach kawałki polędwicy wołowej, z grzybami, cebulą, w aksamitnym, kremowym sosie. Sekretem konsystencji mięsa jest jej szybkie obsmażenie na bardzo rozgrzanym tłuszczu, a następnie duszenie z aromatycznymi dodatkami. Stroganoff podawaj na białym ryżu, domowym makaronie jajecznym, z ziemniaczanym puree lub gotowanymi warzywami. Do przygotowania dania możesz użyć drogiej polędwicy wołowej lub tańszej - lecz równie smacznej- karkówki.
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 262
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 164
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2469
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 8546
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 262
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 164
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2469
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 8546
Składniki
Umyj mięso, lekko osusz i pokrój w paski, a następnie obtocz w mące pszennej. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę poszatkuj w piórka, a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Grzyby oczyść, odetnij brudne części, umyj, osusz i pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej olej z 1 łyżką masła, a gdy zacznie się pienić, wrzuć cebulę i przesmaż na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj czosnek i grzyby, lekko posól i podsmaż, aż grzyby puszczą sok i lekko odparują (ok.15 minut na wolnym ogniu). Przenieś zawartość patelni na talerz.
Na pustą już patelnię dodaj pozostałą porcję masła, mocno rozgrzej i wrzuć wołowinę obsmażając ze wszystkich stron. Jeśli dodajesz alkohol, wlej go właśnie w tym momencie, pozwól odparować, a następnie przełóż na patelnię podsmażone grzyby z cebulką i podlej bulionem. Smaż pod przykryciem kilka minut. W miseczce rozmieszaj śmietany, paprykę w proszku, sól i pieprz, opcjonalnie musztardę i koncentrat pomidorowy. Zahartuj mieszankę i wlej do mięsa. Duś pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Stragonoff z grzybami podawaj na talerzu pełnym ulubionych dodatków.