Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stroganoff pochodzi z kuchni rosyjskiej i został po raz pierwszy przyrządzony na początku XIX w. na cześć hrabiego Pawła Stroganowa przez jego (najpewniej) francuskiego kucharza. Potrawa zawiera rozpływające w ustach kawałki polędwicy wołowej, z grzybami, cebulą, w aksamitnym, kremowym sosie. Sekretem konsystencji mięsa jest jej szybkie obsmażenie na bardzo rozgrzanym tłuszczu, a następnie duszenie z aromatycznymi dodatkami. Stroganoff podawaj na białym ryżu, domowym makaronie jajecznym, z ziemniaczanym puree lub gotowanymi warzywami. Do przygotowania dania możesz użyć drogiej polędwicy wołowej lub tańszej - lecz równie smacznej- karkówki.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1455
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1629
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 57
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1455
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1629
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 57
Składniki
Umyj mięso, lekko osusz i pokrój w paski, a następnie obtocz w mące pszennej. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę poszatkuj w piórka, a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Grzyby oczyść, odetnij brudne części, umyj, osusz i pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej olej z 1 łyżką masła, a gdy zacznie się pienić, wrzuć cebulę i przesmaż na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj czosnek i grzyby, lekko posól i podsmaż, aż grzyby puszczą sok i lekko odparują (ok.15 minut na wolnym ogniu). Przenieś zawartość patelni na talerz.
Na pustą już patelnię dodaj pozostałą porcję masła, mocno rozgrzej i wrzuć wołowinę obsmażając ze wszystkich stron. Jeśli dodajesz alkohol, wlej go właśnie w tym momencie, pozwól odparować, a następnie przełóż na patelnię podsmażone grzyby z cebulką i podlej bulionem. Smaż pod przykryciem kilka minut. W miseczce rozmieszaj śmietany, paprykę w proszku, sól i pieprz, opcjonalnie musztardę i koncentrat pomidorowy. Zahartuj mieszankę i wlej do mięsa. Duś pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Stragonoff z grzybami podawaj na talerzu pełnym ulubionych dodatków.