Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna bezmięsna alternatywa dla tradycyjnego Stroganowa z polędwicy. W dodatku bezglutenowa!
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1512
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 239
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 248
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 239
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8606
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1512
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 239
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 248
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 239
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8606
Składniki
Boczniaki oczyścić i pokroić w niezbyt cienkie, długie paski, najlepiej wzdłuż blaszek.
Na dnie dużego rondla rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić boczniaki i smażyć przez 2 – 3 minuty. Po tym czasie dodać sos sojowy i cukier, intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2 – 3 minuty z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
Na dno tego samego rondla wlać łyżkę oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć przez 3 – 4 minuty do czasu, aż będzie miękka i lekko złota, a następnie dodać pieczarki. Zamieszać, wlać żubrówkę i zwiększyć ogień.
.Kiedy żubrówka odparuje, smażyć pieczarki jeszcze 2 – 3 minuty i dodać pozostałe składniki (koncentrat pomidorowy, musztardę, kiszonego ogórka, śmietankę, pieprz i sól).
Delikatnie wymieszać i dusić przez kolejne 5 minut, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Strogonow z boczniaków podajemy – jak każdy gulasz a’la Strogonow – z ryżem, kluseczkami lub z chlebem. Z ryżem – to wersja bezglutenowa, z pozostałymi wariantami różnie bywa. Sprawdzi się doskonale jako sycąca i rozgrzewająca potrawa podawana w nocy – w Sylwestra czy na weselu, a także na świąteczny (i nie tylko) obiad. Można Stroganoff przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ dobrze znosi odgrzewanie. Jest więc idealny na imprezę!