Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna bezmięsna alternatywa dla tradycyjnego Stroganowa z polędwicy. W dodatku bezglutenowa!
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 27
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 27
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Składniki
Boczniaki oczyścić i pokroić w niezbyt cienkie, długie paski, najlepiej wzdłuż blaszek.
Na dnie dużego rondla rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić boczniaki i smażyć przez 2 – 3 minuty. Po tym czasie dodać sos sojowy i cukier, intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2 – 3 minuty z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
Na dno tego samego rondla wlać łyżkę oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć przez 3 – 4 minuty do czasu, aż będzie miękka i lekko złota, a następnie dodać pieczarki. Zamieszać, wlać żubrówkę i zwiększyć ogień.
.Kiedy żubrówka odparuje, smażyć pieczarki jeszcze 2 – 3 minuty i dodać pozostałe składniki (koncentrat pomidorowy, musztardę, kiszonego ogórka, śmietankę, pieprz i sól).
Delikatnie wymieszać i dusić przez kolejne 5 minut, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Strogonow z boczniaków podajemy – jak każdy gulasz a’la Strogonow – z ryżem, kluseczkami lub z chlebem. Z ryżem – to wersja bezglutenowa, z pozostałymi wariantami różnie bywa. Sprawdzi się doskonale jako sycąca i rozgrzewająca potrawa podawana w nocy – w Sylwestra czy na weselu, a także na świąteczny (i nie tylko) obiad. Można Stroganoff przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ dobrze znosi odgrzewanie. Jest więc idealny na imprezę!