Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo syte z mega smakiem danie! Na każdą okazję:-)
Tortilla z tuńczykiem na zimno. To fajny i szybki sposób na przygotowanie prz...
Odsłon: 64
Pyszna alternatywa dla smażonych w Tłusty Czwartek pączków i faworków. Skórka...
Odsłon: 82
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 48
Tortilla z tuńczykiem na zimno. To fajny i szybki sposób na przygotowanie prz...
Odsłon: 64
Pyszna alternatywa dla smażonych w Tłusty Czwartek pączków i faworków. Skórka...
Odsłon: 82
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 48
Składniki
Kroimy: mięso w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki ( jak umiecie;-), ogórki w drobną kostkę, paprykę w małe paski. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Bulion można przygotować rozpuszczając kostkę rosołową w wodzie. Ja zawsze używam do tego rosołu. Groszek odcedzić.
Do przygotowania Strogonowa używam patelni Wok (może być oczywiście garnek). Dusimy pod przykryciem i po dodaniu kolejnych produktów zawsze przemieszajmy. Wlewam olej rozgrzewając patelnię. Wrzucam mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Po 10 min duszenia dodajemy majeranek i lubczyk. Po kolejnych 10 min wrzucamy pieczarki, cebulę, czosnek i zalewamy bulionem. Po 20 min dodajemy paprykę. Po następnym 5 min dodajemy groszek i ogórki kiszone (mogą być konserwowe) i przyprawiamy (papryka, imbir, gałka muszkatołowa, papryczka chili, sól, pieprz). Teraz dusimy to ok 10 - 25 min w zależności jaką chcemy mieć twardość. Dodajemy koncentrat pomidorowy. I przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy mąkę (musimy to wszystko dobrze wymieszać). Naszą zasmażkę przelewamy do gotującego strogonowa. W zasadzie nasza potrawa jest już gotowa. Na koniec trzeba sprawdzić czy smakowo nam wszystko pasuje. Link do filmu z przygotowań znajdziesz poniżej:-) Życząc smacznego pozdrawiam bardzo serdecznie!!!