Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tradycyjnego strogonowa najczęściej używa się delikatnej wołowiny, która nadaje daniu wyjątkowy smak. Jednak w jednym z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje" mogliśmy zobaczyć przepis na strogonow wieprzowy Magdy Gessler. Danie staje się wówczas nieco tańsze, a jednak nie mniej smaczne.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5262
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29586
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19175
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 910
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5262
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29586
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19175
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 910
Składniki
Mięso umyj i osusz. Podziel je na paski, a następnie posól i popieprz z każdej strony. Oprósz delikatnie mąką i rozgrzej mocno olej na patelni. Podsmaż szynkę z każdej strony tak, żeby się zarumieniła. Wtedy zmniejsz moc palnika do minimum. Odłóż podsmażone mięso do średniej wielkości garnka.
Teraz posiekaj cebulę i pieczarki. Ząbki czosnku obierz i drobno pokrój. Całość dodaj na patelnię, na której wcześniej smażyło się mięso. Zeszklij i dodaj do mięsa. Zalej bulionem, winem, wsyp siele angielskie i liście laurowe. Posól i popieprz. Zagotuj.
W tym czasie dalej przygotowuj warzywa. Paprykę czerwoną pokrój w kostkę, to samo zrób z ogórkami kiszonymi. Odsącz je z zalewy.
Na patelnię przełóż pokrojoną paprykę czerwoną i oprósz ją papryką słodką i ostrą w proszku. Powinna dobrze się zarumienić. Na koniec dodaj ogórki kiszone, zamieszaj, a następnie całość przełóż do gotującego się mięsa z dodatkami.
Całość zostaw na 20-25 minut, aby wszystkie składniki zmiękły. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę. Wymieszaj wszystko i jeszcze gotuj przez 5 minut. Na koniec wlej śmietankę. Możesz też zrobić to tuż przed podaniem.