Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strogonow tradycyjnie przyrządza się z mięsa wołowego, ale tym razem proponuję wersję z wieprzowiny.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 61
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 634
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 65
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 61
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 634
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 65
Składniki
Szynkę pokroiłem w paski. Cebulę i czosnek posiekałem w kostkę. W garnku rozgrzałem olej, wrzuciłem pokrojoną szynkę i smażyłem około 10 minut.
Następnie dodałem do garnka cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyłem i zalałem bulionem, dusiłem około 20 minut.
W osobnym naczyniu wymieszałem mąkę, śmietanę i przecier pomidorowy. Do powstałej mikstury dodałem kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszałem a następnie całość wlałem do garnka i dusiłem aż sos zgęstnieje.
Strogonowa podałem z ryżem, ale równie dobrze może być kasza, chleb czy nawet ziemniaki...