Surówka z brokułem jest lekka, orzeźwiająca i doskonale sprawdzi się do głównego dania jako dodatek. Możesz też jeść ją w ramach śniadania lub kolacji.
Surówka z brokułem
Składniki
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść rodzynek
- garść nasion słonecznika łuskanego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
Składniki
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść rodzynek
- garść nasion słonecznika łuskanego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru

Etapy przygotowania
Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki i włóż do gorącej, osolonej wody w garnku. Gotuj przez kilka minut aż będzie miękki. Odcedź i odstaw. Kiedy nie będzie już taki gorący to podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.
Rodzynki zalej wrzątkiem. Po minucie odlej i wysusz. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Tuńczyka odsącz z zalewy, pokrój drobno. Przełóż wszystkie składniki do brokuła.
Przygotuj sos. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce. W misce połącz sos sojowy, oliwę, ocet ryżowy, miód, czosnek i imbir. Polej sałatkę tuż przed podaniem. Posyp nasionami słonecznika.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18660
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18660



Składniki
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść rodzynek
- garść nasion słonecznika łuskanego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki i włóż do gorącej, osolonej wody w garnku. Gotuj przez kilka minut aż będzie miękki. Odcedź i odstaw. Kiedy nie będzie już taki gorący to podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.
Rodzynki zalej wrzątkiem. Po minucie odlej i wysusz. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Tuńczyka odsącz z zalewy, pokrój drobno. Przełóż wszystkie składniki do brokuła.
Przygotuj sos. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce. W misce połącz sos sojowy, oliwę, ocet ryżowy, miód, czosnek i imbir. Polej sałatkę tuż przed podaniem. Posyp nasionami słonecznika.
Pyszności taka surówka.;)