Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co kryje się pod tajemniczą nazwą surówki zatapianej? Ten rodzaj warzywnych przetworów polega na tym, że cienko pokrojone składniki zalewa się specjalnie przygotowaną marynatą i pozwala, aby smaki się połączyły. Zazwyczaj można sięgać po kapustę, marchewkę i cebulę, ale sprawdzi się także cukinia, różyczki kalafiora lub rzodkiewka. Nasz przepis zawiera połączenie ogórków i cebuli oraz słodko-kwaśnej zalewy, która podkręca smak tego klasycznego duetu. Surówka zatapiana to także doskonałe rozwiązanie dla zabieganych. Przechowywana w lodówce zachowuje świeżość do tygodnia. Ogórkowo-cebulowa sałatka jest niezastąpiona jako dodatek do dań obiadowych, mięs z grilla czy domowych burgerów.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5869
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8969
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8227
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5637
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5869
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8969
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8227
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5637
Składniki
Umyj ogórki, a nawet wyszoruj, ponieważ należy zachować warzywa ze skórką. Pokrój ogórki w cienkie plasterki. Dla ułatwienia możesz użyć szatkownicy. Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki bądź piórka. Przełóż warzywa do dużej miski. Możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, świeży koperek lub małą papryczkę chili. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Wymieszaj składniki. Zasyp solą i cukrem, po czym ponownie wymieszaj. Następnie wlej olej oraz ocet i wymieszaj kolejny raz. Na koniec wlej wodę, przykryj miskę i wstaw ją do lodówki lub innego chłodnego miejsca.
Surówka jest gotowa do spożycia po kilku godzinach lub na drugi dzień. Przed podaniem należy odcisnąć pożądaną porcję warzyw z zalewy, a resztę surówki pozostawić w marynacie do wykorzystania na kolejny raz.