Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co kryje się pod tajemniczą nazwą surówki zatapianej? Ten rodzaj warzywnych przetworów polega na tym, że cienko pokrojone składniki zalewa się specjalnie przygotowaną marynatą i pozwala, aby smaki się połączyły. Zazwyczaj można sięgać po kapustę, marchewkę i cebulę, ale sprawdzi się także cukinia, różyczki kalafiora lub rzodkiewka. Nasz przepis zawiera połączenie ogórków i cebuli oraz słodko-kwaśnej zalewy, która podkręca smak tego klasycznego duetu. Surówka zatapiana to także doskonałe rozwiązanie dla zabieganych. Przechowywana w lodówce zachowuje świeżość do tygodnia. Ogórkowo-cebulowa sałatka jest niezastąpiona jako dodatek do dań obiadowych, mięs z grilla czy domowych burgerów.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 121
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 121
Składniki
Umyj ogórki, a nawet wyszoruj, ponieważ należy zachować warzywa ze skórką. Pokrój ogórki w cienkie plasterki. Dla ułatwienia możesz użyć szatkownicy. Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki bądź piórka. Przełóż warzywa do dużej miski. Możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, świeży koperek lub małą papryczkę chili. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Wymieszaj składniki. Zasyp solą i cukrem, po czym ponownie wymieszaj. Następnie wlej olej oraz ocet i wymieszaj kolejny raz. Na koniec wlej wodę, przykryj miskę i wstaw ją do lodówki lub innego chłodnego miejsca.
Surówka jest gotowa do spożycia po kilku godzinach lub na drugi dzień. Przed podaniem należy odcisnąć pożądaną porcję warzyw z zalewy, a resztę surówki pozostawić w marynacie do wykorzystania na kolejny raz.