Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna tarta na świąteczny stół. Ciasto jest cienkie, a farsz bardzo soczysty. Przepis przygotowała Barbara – młoda kucharka w wieku 9 lat. Wideo-przepis krok po kroku znajdziesz tutaj: https://youtu.be/U2lLz6e6E6M Ciasto drożdżowe do tej tarty możesz kupić gotowe lub przygotować samodzielnie. Przepis na domowe ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj na Smakerze oraz w naszym wideo https://youtu.be/myq_D35BAfM
patelnia, wałek do ciasta, papier do pieczenia, blacha, piekarnik
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93434
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2606
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3465
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1568
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93434
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2606
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3465
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1568
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Składniki
Zajmujemy się farszem. Mięso z indyka kroimy w drobną kostkę.
Kroimy boczek.
Cebulę kroimy jak najdrobniej.
Czosnek drobno siekamy.
Szpinak kroimy na mniejsze kawałki.
Na suchej patelni smażymy boczek, aż wytopi się tłuszcz.
Na tłuszczu z boczku smażymy cebulę do zeszklenia.
Czosnek smażymy przez 1–2 minuty.
Lekko solimy i smażymy szpinak, aż zmniejszy objętość.
Rozgrzewamy odrobinę oleju i tylko lekko podsmażamy indyka.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy
Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Gotowy beszamel dodajemy do farszu, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Bierzemy ciasto drożdżowe. Możesz kupić gotowe lub przygotować samodzielnie. Przepis na domowe ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj na Smakerze oraz w naszym wideo https://youtu.be/myq_D35BAfM
Od ciasta oddzielamy około 1/3 – będzie potrzebna do dekoracji.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na papier do pieczenia.
Nakładamy farsz na środek ciasta, formując prostokąt.
Odcinamy nadmiar ciasta, jak pokazano na zdjęciu.
Na wierzchu farszu delikatnie układamy świeży szpinak.
Z pozostałego ciasta wycinamy paski
i robimy dekoracyjne „gałązki”
Układamy dekoracje na tarcie
Zawijamy brzegi
Odstawiamy tartę na 15 minut, aby lekko wyrosła.
Żółtko mieszamy z wodą i szczyptą cukru, a następnie smarujemy wierzch tarty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Kroimy tartę i podajemy.
Życzymy Wesołych Świąt! Jeśli lubicie takie przepisy, zapraszamy do subskrybowania naszego kanału YouTube – tam gotujemy prosto, smacznie i z radością.