Do góry

Dania główne Przepis na:

Świąteczny duszony bażant

Świąteczny duszony bażant

Autor:

Przepisów i artykułów: 519 Ocena: 10181

Dodano:

Odsłon: 309

W jabłkowo cebulowym sosie.

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tuszkę rozmroziłam, usunęłam pozostałości piór i przecięłam ja wzdłuż.

  2. Połówki obtoczyłam w mące i obsmażyłam na rumiano. Od strony skóry smażyłam go dłużej na mniejszym ogniu- bażant ma sporo tłuszczyku pod skórą.
    Po obsmażeniu włożyłam bażanta to gotującej się wody- takiej ilości aby go przykrywała. jeszcze ziele angielskie i liść laurowy.


  3. Na tej samej patelni podsmażyłam cebule pokrojone w szóstki i jabłka pozbawione gniazd nasiennych.

    Dodałam je do bażanta i jeszcze sól chili.
    Teraz trzeba poczekać około 1,5 h, można czasami sprawdzić czy danie nie przywarło.

  4. Sos wyszedł mi trochę za rzadki, dlatego zagęściłam go mąką. Jabłka i cebula już się dawno rozpadły. Na koniec dodałam musztardę. pogotowałam jeszcze 5 minut i było gotowe!

  5. Smacznego :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 kwietnia No masz, bażanta to ja już wieki nie jadłem ;) Z tymi dodatkami i w sosie musi rewelacyjnie smakować :) Trzeba kiedyś przypomnieć sobie smak, bo ciągle tylko rybka i rybka ;p Odpowiedzi: 11 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 kwietnia Przyznam nigdy nie jadłam bażanta,a w takim sosiku pochłonęła bym całego...pycha...:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń