Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab, który przedstawię pochodzi ze starego zeszytu babci. Mięsko schabu jest soczyste, kruche i bardzo smaczne, a sprawia to farsz, którym jest faszerowany schabik. Taki schab to propozycja na świąteczny obiad.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Oliwki odsączyć z zalewy na sitku, następnie drobniutko pokroić. Cebulę obrać , pokroić i zeszklić na łyżce margaryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze jedną łyżkę margaryny, 2 łyżki mąki, pokrojone oliwki, sól i pieprz do smaku , całość dokładnie wymieszać. Schab naciąć wzdłuż, napełnić farszem, związać nitką. Następnie natrzeć pieprzem i solą obłożyć plastrami margaryny. Tak przygotowany schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym , włożyć do nagrzanego i piec w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny polewając wodą w trakcie pieczenia. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie. Mleko wymieszać z olejem z mąką (100 g) i ze szczyptą soli. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Mocno rozgrzać smalec, maczać różyczki kalafiora i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Mięso wyjąć z piekarnika, zdjąć nitkę i pokroić w plastry. Pokrojone mięso ułożyć na półmisku, obok ułożyć różyczki kalafiora i udekorować natką pietruszki. Z powstałego tłuszczu przygotować sos, dolać pół szklanki wody, zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą, zaciągnąć śmietaną. Rada; Cebula 1 większa lub 2 mniejsze. Mleko 1/3 szklanki o pojemności 250 ml. Sól i pieprz do smaku. Kalafior może być mrożony, śmietana ma być gęsta, możemy ją zastąpić jogurtem gęstym (greckim).
Przygotowanie schabu, nałożenie farszu.
Schab gotowy do pieczenia.
Pyszny schabik gotowy.