Do góry

Dania główne Przepis na:

Świeży łosoś w panierce z płatków kukurydzianych.

Świeży łosoś w panierce z płatków kukurydzianych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 663 Ocena: 4122

Dodano:

Odsłon: 69

Dziś niedziela brzydka deszczowa a ja miałam ochotę na rybkę więc ją przygotowałam bo akurat miałam. Wiem w tradycyjnej Polskiej rodzinie powinien być rosół no ale ile razy można podawać przepis rosołu, już znając życie każdy potrafi ugotować rosół. Taki obiad przygotowuje się w zaledwie piętnaście minut, żadnego wysiłku przy nim nie ma a najeść się można do syta.

Składniki

  • 600 g łososia świeżego,
  • 6 łyżek płatków kukurydzianych,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 małe jajka,
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Świeży łosoś w panierce z płatków kukurydzianych.

Przygotowanie

  1. Przygotować łososia pokroić go na dowolne kawałki, obsypać solą wymieszać i odstawić aby sól przeszła w rybę. W międzyczasie przygotować płatki kukurydziane, mąkę oraz jajka roztrzepać je widelcem. Gdy już mamy wszystko przygotowane kawałki ryby za nużyć w roztrzepanym jajku następnie w mące i znowu w jajku na koniec w płatkach kukurydzianych.

  2. Na patelnię wlać większą ilość oleju, ułożyć przygotowane kawałki ryby w panierce z płatków kukurydzianych i smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Im mniejszy płomień pod patelnia tym lepiej usmaży się ryba zwłaszcza w panierce z płatków.

  3. Usmażoną rybkę podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z ryby oraz surówką z kapusty kiszonej z cebulą i olejem. Obiad wyszedł bardzo smaczny a zwłaszcza ryba, kiedyś nie lubiłam ryb a teraz mogłabym je jeść codziennie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń