Kapusta i ziemniaki to doskonała para. Danie bezmięsne. Coś nie tylko dla wegetarian. Polecam.
Swojskie jadło - kapusta z ziemniakami
Składniki
- biała kapusta ok. 400 g
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ziemniaki ok. 400 g
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami ok.140 g
- łyżka przyprawy do ziemniaków
- łyżka przyprawy do bigosu/dań z kapusty
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku
Składniki
- biała kapusta ok. 400 g
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ziemniaki ok. 400 g
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami ok.140 g
- łyżka przyprawy do ziemniaków
- łyżka przyprawy do bigosu/dań z kapusty
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku

Etapy przygotowania
Kapustę pokroić najpierw w grube plastry, a następnie w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać pokrojoną kapustę i smażyć na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek w grube plasterki. Smażyć ok. 10 min, mieszać. Dodać suszone pomidory. Jeśli zbyt duże, to przekroić. Na koniec dodać obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Nalać szklankę przegotowanej, ciepłej wody. Przykryć i na wolnym ogniu gotować/parować aż do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać przyprawę do kapusty, przyprawę do ziemniaków, świeżo mielony pieprz czarny i sól do smaku. Swojskie jadło gotowe. Wystarczy jeszcze oprószyć koperkiem. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- biała kapusta ok. 400 g
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ziemniaki ok. 400 g
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami ok.140 g
- łyżka przyprawy do ziemniaków
- łyżka przyprawy do bigosu/dań z kapusty
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku
Kapustę pokroić najpierw w grube plastry, a następnie w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać pokrojoną kapustę i smażyć na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek w grube plasterki. Smażyć ok. 10 min, mieszać. Dodać suszone pomidory. Jeśli zbyt duże, to przekroić. Na koniec dodać obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Nalać szklankę przegotowanej, ciepłej wody. Przykryć i na wolnym ogniu gotować/parować aż do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać przyprawę do kapusty, przyprawę do ziemniaków, świeżo mielony pieprz czarny i sól do smaku. Swojskie jadło gotowe. Wystarczy jeszcze oprószyć koperkiem. Smacznego.
Pięknie i pysznie wygląda 👍
Mmmmm...przepyszne:)