Do góry

Dania główne Przepis na:

Syrniki z patelni

Syrniki z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 2967

Dodano:

Odsłon: 12536

Syrniki z patelni to pyszne placki z białego sera smażone na patelni. Ja zrobiłam je z lekką nutką słodyczy w postaci cukru waniliowego. Syrniki przygotowałam na proszku do pieczenia, więc w trakcie smażenia fajnie puchną.

Składniki

  • 250g białego sera mielonego w kostce
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Syrniki z patelni

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodałam kostkę białego sera i wbiłam jajko. Z podanych składników zagniotłam jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok.4-5mm. Z ciasta szklanką taką do napojów wykroiłam kółka. Wyszło mi kilkanaście placuszków. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i włożyłam pierwszą partię placków. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor i zdejmowałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, a następnie przekładałam do półmiska. Gotowe placki można obtoczyć w cukrze pudrze jak oponki, bo w smaku trochę je przypominają, lub podać np. z konfiturą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń