Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syty kociołek to przepis na szybki, pożywny obiad. Jeśli dysponujesz mocnym palnikiem i dużą, głęboką patelnią (albo naczyniem typu wok), możesz usmażyć w niej wszystkie składniki razem, dokładając je partiami. Jeśli nie masz takiego „kociołka”, użyj raczej dwóch osobnych patelni. Dzięki temu ziemniaki nie uduszą się w mięsie, lecz będą mieć pyszną, chrupiącą skórkę.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5482
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29831
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 243
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19522
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1092
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5482
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29831
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 243
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19522
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1092
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój na niewielkie kawałki. Podgotuj na parze lub w wodzie na półtwardo (nie mogą się rozpadać).
Pokrój cebulę w piórka, a boczek w kostkę. Podsmaż na patelni boczek, a gdy wysmaży się z niego tłuszcz, dołóż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, przełóż na patelnię ziemniaki i usmaż do miękkości.
Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości oleju usmaż mięso mielone. Mieszaj je przy tym tak, by nie powstały duże grudki. Podczas smażenia dopraw mięso solą, pieprzem i obiema paprykami w proszku.
Połącz zawartość obu patelni. Dodaj zioła prowansalskie. Smaż jeszcze przez chwilę. Gorące danie przełóż na talerze i oprósz posiekaną natką pietruszki. Podawaj z porcją świeżych warzyw, np. surówką z kapusty albo mizerią.