Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syty kociołek to przepis na szybki, pożywny obiad. Jeśli dysponujesz mocnym palnikiem i dużą, głęboką patelnią (albo naczyniem typu wok), możesz usmażyć w niej wszystkie składniki razem, dokładając je partiami. Jeśli nie masz takiego „kociołka”, użyj raczej dwóch osobnych patelni. Dzięki temu ziemniaki nie uduszą się w mięsie, lecz będą mieć pyszną, chrupiącą skórkę.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 695
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 39
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 64
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 247
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 404
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 695
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 39
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 64
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 247
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 404
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój na niewielkie kawałki. Podgotuj na parze lub w wodzie na półtwardo (nie mogą się rozpadać).
Pokrój cebulę w piórka, a boczek w kostkę. Podsmaż na patelni boczek, a gdy wysmaży się z niego tłuszcz, dołóż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, przełóż na patelnię ziemniaki i usmaż do miękkości.
Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości oleju usmaż mięso mielone. Mieszaj je przy tym tak, by nie powstały duże grudki. Podczas smażenia dopraw mięso solą, pieprzem i obiema paprykami w proszku.
Połącz zawartość obu patelni. Dodaj zioła prowansalskie. Smaż jeszcze przez chwilę. Gorące danie przełóż na talerze i oprósz posiekaną natką pietruszki. Podawaj z porcją świeżych warzyw, np. surówką z kapusty albo mizerią.