Do góry

Dania główne Przepis na:

Szafranowy kurczak po arabsku

Szafranowy kurczak po arabsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 7859

Dodano:

Odsłon: 3689

Bardzo prosty przepis na kurczaka w szafranie z salatka typu tabuleh, z kasza bulgur i warzywami.

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka nitek szafranu (1-2 g)
  • 1 łyżka proszku curry
  • 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 / 2-1 łyżeczka papryki
  • sól
  • 1 łyżeczka rosołu z kurczaka
  • BULGUR Z WARZYWAMI:
  • 60 g kaszy bulgur
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szalotka
  • 1/2 ogórka
  • 1 pomidor
  • 1/2 żółtej papryki
  • natka pietruszki i mięta
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szafranowy kurczak po arabsku

Przygotowanie

  1. Udka podzielic na czesci, podsmazyc na oliwie, przyprawy wymieszac i posypac nimi mieso, zalac rosolem i dusic pod przykryciem na malym ogniu ok. 30 min.
    Pod koniec podsmazyc udka jeszcze raz na patelni, aby nabraly koloru.

    Salatka:
    Bulgur przygotowac wg. przepisu, dodac do niego drobno posiekana szalotke i wymieszac. Pozostale warzywa pokroic w drobna kostke, pietruszke i miete posiekac. Wszystko razem wymieszac, doprawic cytryna, oliwa, sola i pieprzem.

    Salatka i (jesli ktos lubi) równiez hummus sa doskonalymi dodatkami do kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 12 lipca 2017 Doskonałe połączenie! Palce lizać <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

terwol 11 lipca 2017 Genialnie prosty przepis, wyglada bardzo smakowicie. I juz mam pomysl na dzisiejszy obiad :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń