Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli nie mieliście okazji spróbować kuchni perskiej to bardzo polecam to danie. Szafranowy ryż, kwaskowy berberys, aromatyczny sos i miękkie, soczyste kawałki kurczaka....
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 145
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 104
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 145
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 104
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Składniki
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. W sporym garnku rozgrzać olej, mięso obsmażyć na rumiano. Szafran zalać około 1/4 szklanki gorącej wody.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew w grube plastry, dodać do kurczaka, smażyć kilka minut do zeszklenia. Następnie wlać sok pomarańczowy i połowę wody szafranowej, wrzucić skórkę pomarańczową, suszone morele i koncentrat pomidorowy. Dusić na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. W małym rondelku rozgrzać masło, dodać berberys, cukier i pozostałą połowę wody szafranowej. Gotować około 30 sekund, ciągle mieszając.
Około 1/3 ugotowanego ryżu wymieszać z przygotowanym berberysem. Na talerze rozłożyć ugotowany ryż basmati, na wierzchu ryż szafranowy z berberysem i kawałki kurczaka z sosem.