Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli nie mieliście okazji spróbować kuchni perskiej to bardzo polecam to danie. Szafranowy ryż, kwaskowy berberys, aromatyczny sos i miękkie, soczyste kawałki kurczaka....
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 106
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 287
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2864
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 106
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 287
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2864
Składniki
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. W sporym garnku rozgrzać olej, mięso obsmażyć na rumiano. Szafran zalać około 1/4 szklanki gorącej wody.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew w grube plastry, dodać do kurczaka, smażyć kilka minut do zeszklenia. Następnie wlać sok pomarańczowy i połowę wody szafranowej, wrzucić skórkę pomarańczową, suszone morele i koncentrat pomidorowy. Dusić na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. W małym rondelku rozgrzać masło, dodać berberys, cukier i pozostałą połowę wody szafranowej. Gotować około 30 sekund, ciągle mieszając.
Około 1/3 ugotowanego ryżu wymieszać z przygotowanym berberysem. Na talerze rozłożyć ugotowany ryż basmati, na wierzchu ryż szafranowy z berberysem i kawałki kurczaka z sosem.