Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wędzonym boczkiem z cebulką, wyśmienicie.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31016
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3679
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5495
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31016
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3679
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5495
Składniki
Przygotowanie farszu: Do mielonego mięsa dodajemy cebulę, pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dobrze mieszamy. Mięso ma być aromatyczne i dobrze doprawione. Przygotowanie ciasta: Obieramy surowe ziemniaki do ugotowania i do tarcia na tarce. Część jak podane w przepisie gotujemy, odcedzamy, ugniatamy i odstawiamy do wystygnięcia. Resztę trzemy na tarce, dobrze odciskamy, sok zbieramy i odstawiamy do osadzenia się skrobii. Następnie sok ostrożnie odlewamy, a skrobię, która się na dnie osadziła dodajemy do odciśniętych surowych ziemniaków wraz z ugniecionymi, gotowanymi i 1 łyżką czubatą mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie pyz: Ciasto ziemniaczane dobrze wyrabiamy. Formujemy z niego wałek i kroimy na jednakowe wielkości porcje. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, bierzemy porcję ciasta, rozpłaszczmy na dłoni, łyżeczką nabieramy farsz, kładziemy na cieście i sklejając, formujemy w dłoniach okrągłą pyzę. Pyzy wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Drugą pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dusimy na smalcu razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Okraszamy gorące pyzy i podajemy.