Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wędzonym boczkiem z cebulką, wyśmienicie.
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 175
Polecam na kolację.
Odsłon: 252
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 1273
Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy, delikatne mię...
Odsłon: 4643
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 175
Polecam na kolację.
Odsłon: 252
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 1273
Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy, delikatne mię...
Odsłon: 4643
Składniki
Przygotowanie farszu: Do mielonego mięsa dodajemy cebulę, pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dobrze mieszamy. Mięso ma być aromatyczne i dobrze doprawione. Przygotowanie ciasta: Obieramy surowe ziemniaki do ugotowania i do tarcia na tarce. Część jak podane w przepisie gotujemy, odcedzamy, ugniatamy i odstawiamy do wystygnięcia. Resztę trzemy na tarce, dobrze odciskamy, sok zbieramy i odstawiamy do osadzenia się skrobii. Następnie sok ostrożnie odlewamy, a skrobię, która się na dnie osadziła dodajemy do odciśniętych surowych ziemniaków wraz z ugniecionymi, gotowanymi i 1 łyżką czubatą mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie pyz: Ciasto ziemniaczane dobrze wyrabiamy. Formujemy z niego wałek i kroimy na jednakowe wielkości porcje. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, bierzemy porcję ciasta, rozpłaszczmy na dłoni, łyżeczką nabieramy farsz, kładziemy na cieście i sklejając, formujemy w dłoniach okrągłą pyzę. Pyzy wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Drugą pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dusimy na smalcu razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Okraszamy gorące pyzy i podajemy.