Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka dla cukrzyka to wypiek, które można bez obaw podawać nawet osobom, które muszą pilnować indeksu glikemicznego spożywanych produktów. Ta zdrowsza wersja ciasta dla diabetyków pozwala utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi bez konieczności rezygnowania z ulubionych przekąsek. Warto przygotować szarlotkę na święta, imprezę urodzinową czy grilla.
Oczywiście, deser dla diabetyków może zawierać jeden z licznych słodzików dostępnych na rynku, które nie mają wartości energetycznej i nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Czy mają duży wpływ na teksturę oraz smak końcowego wyrobu? Tak, ale to nie znaczy, że taka szarlotka nie jest pyszna i aromatyczna. Diabetycy muszą też pamiętać o tym, że nie tylko cukru muszą unikać, ale także zwykłej mąki pszennej czy nadmiernie słodkich owoców.
Forma do pieczenia (najlepiej 22 cm x 22 cm)
Najczęściej używa się dwóch rodzajów słodzików. W tym przepisie zastosowano ksylitol, którego indeks glikemiczny jest niższy nawet 10-krotnie od zwykłego, białego cukru. Cukier brzozowy jest równie słodki, ale dodaje ciekawego posmaku, lekko miętowego. Innym zamiennikiem jest erytrol, którego można używać identycznie, a dodatkowo ma zerowy indeks glikemiczny i w ogóle nie podnosi poziomu glukozy. Zamiast cukru można również wsypać stewię, ale w znacznie mniejszych ilościach ze względu na bardzo mocny, słodki smak.
Wartość odżywcza większości wymienionych wyżej składników jest zerowa, ale mają one wpływ na konsystencję wypieku. W przeciwieństwie do cukru ani ksylitol, ani erytrol nie karmelizują się, ani nie stabilizują ciasta. Przez to może ono być bardziej suche i kruche niż klasyczny odpowiednik. Przygotowując jednak szarlotkę dla cukrzyka, nie ma to większego znaczenia, bo nadzienie z owoców dostarczy niezbędnego płynu i sprawi, że całość będzie odpowiednio wilgotna. Uważaj tylko na wierzch ciasta, bo nie będzie się przyrumieniać tak ładnie jak w przypadku ciasta z dodatkiem cukru.
Cukrzyca typu 2 wymaga również ograniczenia spożywania produktów z mąki pszennej wytwarzanej z bielma, czyli takiej zwykłej, białej. Zamiast tego użyj mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej. Ciekawie sprawdzą się też mielone migdały czy płatki owsiane. Niski indeks glikemiczny mają również mąki:
Dzięki tym składnikom twój poziom glukozy we krwi będzie utrzymywał się na w miarę stałym poziomie. Jednocześnie są to produkty polecane osobom zdrowo się odżywiającym, także na diecie redukcyjnej. To najzdrowsze ciasto z jabłkami, jakie kiedykolwiek przyrządzisz!
Zastosowanie konkretnej odmiany jabłek także ma znaczenie, gdyż niektóre owoce mogą mieć niższy indeks glikemiczny od innych. Najlepsze są kwaśne jabłka, takie jak Reneta czy Szara Reneta. Unikaj bardzo słodkich i mączystych odmian. Pamiętaj także, że w trakcie obróbki cieplej, ich indeks się zwiększa, dlatego kładź je na cieście na surowo lub smaż je krótko, z dodatkiem ulubionego słodzika. Dodatkiem obowiązkowym do każdej szarlotki jest cynamon - nie tylko podkręca on smak jabłek, ale również stabilizuje poziom cukru we krwi i wspomaga trawienie.
Nadzienie z jabłek wytrzyma w temperaturze pokojowej przez maksymalnie 2 dni, choć zaleca się chowanie ciasta w nienasłonecznionym miejscu. W lodówce wypiek bez trudu zniesie nawet tydzień - łyżeczka mielonego cynamonu w farszu jabłkowym działa antybakteryjnie i opóźnia rozwój szkodliwych patogenów, wpływając pozytywnie na długotrwałą świeżość wypieku.
Takie tradycyjne ciasto, ale nieco inne i zdrowsze, to ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy myśleli, że nie mogą cieszyć się ulubionymi wypiekami. Ta pyszna szarlotka podbije serca wszystkich, niezależnie od stosowanej diety. Spróbuj też zachwycającego przepisu na sernik dla cukrzyka.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 29
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17426
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 29
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17426
Składniki
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść je na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku.
Do miski włóż pokrojone masło. Pamiętaj, że do przygotowania kruchego ciasta najlepiej jest użyć zimnego masła. W misce umieść też razową mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ksylitol, cynamon, gałkę muszkatołową i mielone migdały. Zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz sypką kruszonkę.
Formę do pieczenia (najlepiej kwadratową 22 cm x 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce rozłóż około 3/4 kruszonki. Wyrównaj ją i dociśnij, a następnie oprósz równomiernie mąką ziemniaczaną.
Na cieście ułóż odsączone jabłka, a następnie przykryj je pozostałą kruszonką, dociśnij i posmaruj delikatnie wierzch wodą (najlepiej pędzelkiem cukierniczym lub silikonowym). Jeśli lubisz, to górę ciasta przed upieczeniem możesz delikatnie posypać płatkami migdałów.
Szarlotkę dla cukrzyka piecz przez około 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.