Do góry

Dania główne Przepis na:

Szarpana wieprzowina

Przepis dnia 2016-03-03
Szarpana wieprzowina

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 440

Dodano:

Odsłon: 7870

Do jej zrobienia zainspirowała mnie w pracy znajoma, wiec przy ostatnim dłuższym czasie wolnym od pracy postanowiłam ją zrobić. Kupiłam ładny kawałek łopatki i zaczęłam grzebać w internecie w poszukiwaniu przepisu.

Składniki

  • 1/4 szklanki soli
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki granulowanego czosnku - użyłam dwóch ząbków świeżego
  • 2 łyżki suszonej cebuli sproszkowanej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki chili
  • 1 łyżka selerowej soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2,5 kg łopatki - lepiej by był troszkę obrośnięty tłuszczykiem
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • dobry sos BBQ
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, wszystkie przyprawy składniki prócz soku i BBQ mieszamy w misce. Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy na około 60 minut w pokojowej temperaturze.
    Piekarnik nagrzewamy do 120 C, umieszczamy mięso w brytfance i nakrywamy folią aluminiową. Wkładamy mięso do piekarnika na mniej więcej 7-8 godzin co godzinę spryskujemy mięso sokiem jabłkowym. Godzinę przed możemy usunąć folię by mięso bardziej się zrumieniło.
    Po upieczeniu wyciągamy i odczekujemy około 20 minut. Po tym czasie za pomocą dwóch widelców szarpiemy mięso na kawałki. Podajemy w ulubiony sposób u mnie w domowych bułkach do hamburgerów i z domowym sosem BBQ.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń