Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarpany kurczak to niezwykle łatwe w przygotowaniu, delikatne i pikantne jednocześnie danie, które możesz przygotować w mniej niż 30 minut. Doskonale nadaje się do kanapek, sałatek, nachosów, hamburgerów, knysz.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3107
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3107
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Składniki
Przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj w średnim garnuszku. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przygotuj kurczaka. W średniej misce wymieszaj przygotowany wcześniej sos, ocet jabłkowy i wodę. Odstaw. Kurczaka umyj i osusz. Lekko posyp solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzej masło. Połóż kurczaka i smaż do lekkiego zrumienienia mięsa. Obrób piersi na drugą stronę i polej je mieszanką sosu przygotowaną wcześniej. Doprowadź sos do wrzenia i zmniejsz ogień do małego. Przykryj patelnię i duś wszystko przez 5 minut. Odwróć kurczaka, znowu przykryj i kontynuuj duszenie przez kolejne 5 minut. Kurczaka przenieś na deskę do krojenia i pozwól mu odpocząć przez 5-10 minut. Sos pozostaw na patelni i kontynuuj jego gotowanie, tym razem już bez przykrycia. Kurczaka rozdrobnij za pomocą dwóch widelców, rozrywając mięso. Szarpane kawałki przenieś z powrotem do sosu. Wymieszaj do całkowitego pokrycia mięsa. Szarpanego kurczaka podawaj na ciepło jako dodatek do kanapek, sałatek, hamburgerów.