Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarpany kurczak to niezwykle łatwe w przygotowaniu, delikatne i pikantne jednocześnie danie, które możesz przygotować w mniej niż 30 minut. Doskonale nadaje się do kanapek, sałatek, nachosów, hamburgerów, knysz.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4666
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34347
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2046
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113732
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4666
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34347
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2046
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113732
Składniki
Przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj w średnim garnuszku. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przygotuj kurczaka. W średniej misce wymieszaj przygotowany wcześniej sos, ocet jabłkowy i wodę. Odstaw. Kurczaka umyj i osusz. Lekko posyp solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzej masło. Połóż kurczaka i smaż do lekkiego zrumienienia mięsa. Obrób piersi na drugą stronę i polej je mieszanką sosu przygotowaną wcześniej. Doprowadź sos do wrzenia i zmniejsz ogień do małego. Przykryj patelnię i duś wszystko przez 5 minut. Odwróć kurczaka, znowu przykryj i kontynuuj duszenie przez kolejne 5 minut. Kurczaka przenieś na deskę do krojenia i pozwól mu odpocząć przez 5-10 minut. Sos pozostaw na patelni i kontynuuj jego gotowanie, tym razem już bez przykrycia. Kurczaka rozdrobnij za pomocą dwóch widelców, rozrywając mięso. Szarpane kawałki przenieś z powrotem do sosu. Wymieszaj do całkowitego pokrycia mięsa. Szarpanego kurczaka podawaj na ciepło jako dodatek do kanapek, sałatek, hamburgerów.