Do góry

Dania główne Przepis na:

Szarpany kurczak z warzywami

Przepis dnia 2020-05-17
Szarpany kurczak z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 5865

Dodano:

Odsłon: 942

Lekkie, doskonale wiosenne danie - warzywa z szarpanym kurczakiem o ostrym, orientalnym smaku.

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy tandoori lub harissa
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 2 gałązki świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • WARZYWA:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 50 g blanszowanych migdałów
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szarpany kurczak z warzywami

Przygotowanie

  1. Zamiast gotowej przyprawy tandoori lub harissa polecam wlasna, domowa mieszanke. Przepis na tandoori mozna znalezc tutaj:

    https://smaker.pl/artykul-garam-masala,160619,konhambos.html

    Podstawowy przepis na harisse:
    • 10 – 12 suszonych papryczek chilli
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 4 do 6 łyżek oliwy z oliwek
    • opcjonalnie - 2 łyżki słodkiej papryki

    Usuwamy szypulki i nasiona z papryczek i moczymy je w cieplej wodzie ok. 30 minut, az zmiekna. Prazymy na patelni przez kilka minut nasiona kolendry i kuminu, następnie rozcieramy je na proszek.
    Rozgniatamy czosnek z sola, dodajemy odsaczone chilli i rozcieramy mieszanke, az bedzie gladka, najlepiej mikserem lub blenderem.
    Dodajemy reszte przypraw i stopniowo mieszamy z oliwa. Przechowujemy w szczelnie zamknietym sloiku do 3 tygodni. Mozna zalac powierzchnie harissy odrobina oliwy z oliwek.

    Aby uzyskać mniej ostrą harisse, należy użyc tylko 5-6 papryczek chilli oraz dodac 2 grillowane czerwone papryki, bez skóry i nasion (lub / i 2 lyzeczki wedzonej, zmielonej papryki). Rozgniesc na mase czerwone papryki (zblendować) i polaczyc z innymi skladnikami.

  2. Do tego dania nie nadaje się piers z kurczaka. Po upieczeniu poszarpane mieso jest zbyt twarde i suche. udka kurczaka sa optymalnym wyborem.
    Rozgrzac piekarnik do 180° C. Przygotowac marynate do miesa - wycisnac cytryne i wymieszac z oliwa z oliwek, tandoori i miodem. Doprawic sola i pieprzem.
    Umiescic udka w brytfannie i posmarowac polowa marynaty, a następnie piec w piekarniku przez 45-60 minut. Mieso powinno byc miekkie i latwe do oderwania od kosci. W razie potrzeby przedluzyc czas pieczenia. Jezeli udka sa w piekarniku przez ponad 60 minut, zmniejszyc temperature do 160° C.
    Wyjac udka z piekarnika i poszarpac mieso na kawalki lacznie z chrupiaca skórka. Najlepiej zrobic to za pomoca dwóch widelców. Nastepnie wymieszac mieso z sezamem i pozostala marynata oraz posiekana kolendra. W razie potrzeby mozna jeszcze doprawic odrobina soku z cytryny i sola.

  3. Przygotowac szpinak, pomidory pokroic w kostkę, drobno posiekac cebule i czosnek. Posiekac migdaly i piec przez ok. 15 min. w temp. 140° C.
    Rozgrzc oliwe z oliwek na duzej patelni, dodac cebule i smazyc na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie dodac czosnek, migdaly i pomidory, trochę miodu i soli i smazyc na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Stopniowo dodawac szpinak i mieszac z warzywami. Kazda porcje smazyc przez 1-2 minuty i doprawic sola i pieprzem.

  4. Na porcje warzyw ulozyc porcje szarpanego kurczaka i skropic odrobina oliwy z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń