Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, doskonale wiosenne danie - warzywa z szarpanym kurczakiem o ostrym, orientalnym smaku.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4647
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4647
Składniki
Zamiast gotowej przyprawy tandoori lub harissa polecam wlasna, domowa mieszanke. Przepis na tandoori mozna znalezc tutaj: https://smaker.pl/artykul-garam-masala,160619,konhambos.html Podstawowy przepis na harisse: • 10 – 12 suszonych papryczek chilli • 1 łyżeczka nasion kolendry • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu) • 2 ząbki czosnku • 1/2 łyżeczki soli • 4 do 6 łyżek oliwy z oliwek • opcjonalnie - 2 łyżki słodkiej papryki Usuwamy szypulki i nasiona z papryczek i moczymy je w cieplej wodzie ok. 30 minut, az zmiekna. Prazymy na patelni przez kilka minut nasiona kolendry i kuminu, następnie rozcieramy je na proszek. Rozgniatamy czosnek z sola, dodajemy odsaczone chilli i rozcieramy mieszanke, az bedzie gladka, najlepiej mikserem lub blenderem. Dodajemy reszte przypraw i stopniowo mieszamy z oliwa. Przechowujemy w szczelnie zamknietym sloiku do 3 tygodni. Mozna zalac powierzchnie harissy odrobina oliwy z oliwek. Aby uzyskać mniej ostrą harisse, należy użyc tylko 5-6 papryczek chilli oraz dodac 2 grillowane czerwone papryki, bez skóry i nasion (lub / i 2 lyzeczki wedzonej, zmielonej papryki). Rozgniesc na mase czerwone papryki (zblendować) i polaczyc z innymi skladnikami.
Do tego dania nie nadaje się piers z kurczaka. Po upieczeniu poszarpane mieso jest zbyt twarde i suche. udka kurczaka sa optymalnym wyborem. Rozgrzac piekarnik do 180° C. Przygotowac marynate do miesa - wycisnac cytryne i wymieszac z oliwa z oliwek, tandoori i miodem. Doprawic sola i pieprzem. Umiescic udka w brytfannie i posmarowac polowa marynaty, a następnie piec w piekarniku przez 45-60 minut. Mieso powinno byc miekkie i latwe do oderwania od kosci. W razie potrzeby przedluzyc czas pieczenia. Jezeli udka sa w piekarniku przez ponad 60 minut, zmniejszyc temperature do 160° C. Wyjac udka z piekarnika i poszarpac mieso na kawalki lacznie z chrupiaca skórka. Najlepiej zrobic to za pomoca dwóch widelców. Nastepnie wymieszac mieso z sezamem i pozostala marynata oraz posiekana kolendra. W razie potrzeby mozna jeszcze doprawic odrobina soku z cytryny i sola.
Przygotowac szpinak, pomidory pokroic w kostkę, drobno posiekac cebule i czosnek. Posiekac migdaly i piec przez ok. 15 min. w temp. 140° C. Rozgrzc oliwe z oliwek na duzej patelni, dodac cebule i smazyc na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie dodac czosnek, migdaly i pomidory, trochę miodu i soli i smazyc na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Stopniowo dodawac szpinak i mieszac z warzywami. Kazda porcje smazyc przez 1-2 minuty i doprawic sola i pieprzem.
Na porcje warzyw ulozyc porcje szarpanego kurczaka i skropic odrobina oliwy z oliwek.