Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki należą raczej do naszych ulubionych dań piknikowych, ale można je również przyrządzać jako danie na obiad czy kolację. Dlaczego tak lubimy szaszłyki? Myślę, że za różnorodność składników, które podnoszą walory smakowe. Oprócz mięsa ważną rolę odgrywają tu warzywa, np. papryka, cebula, cukinia, grzyby czy pomidory, ale też marynata w której wcześniej leżakują składniki.
Polecam.
Odsłon: 287
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 176
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 115
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 287
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 176
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 115
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 111
Składniki
Z papryk usunąć gniazda nasienne. Mięso z piersi jak i warzywa pokroić na kawałki takiej samej wielkości. Przyprawę do kurczaka, tymianek i 2 łyżki oliwy lub oleju dodać do pokrojonego mięsa i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać warzywa z 2 łyżkami oliwy, bazylią, octem i maggi. Mięso i warzywa przykryć i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na noc, a minimum na godzinę.
Nadziać na patyki ( 20 cm ) na przemian warzywa z mięsem , zaczynając od mięsa i na nim kończąc. Włożyć do nagrzanego grilla (opcja manualna- kolor żółty 180°-195° ) na ok. 15-20 minut. Mięso powinno być soczyste, a warzywa lekko chrupiące. Podawać z ulubionym sosem i surówką.
Idealnym urządzeniem do przyrządzenia takich szaszłyków jest grill elektryczny ( u mnie Tefal OptiGrill ) Czas oczekiwania to zaledwie 20 minut, ale równie dobrze można takie szaszłyki przyrządzić w każdym piekarniku zarówno elektrycznym jak i gazowym.