Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chorwacja słynie z dobrej, niezwykle różnorodnej kuchni. Łączy ona bowiem w sobie wpływy, bałkańskie, śródziemnomorskie, ale też węgierskie czy tureckie. Bazuje na bogactwie świeżych produktów. Praktycznie każdy zakątek kraju może poszczycić się własnymi daniami regionalnymi. Trudno więc jednoznacznie określić, jak wyglądają szaszłyki po chorwacku. Robi się je na wiele sposobów. Sekret ich oryginalnego smaku tkwi zwykle w aromatycznych i smakowitych marynatach do mięs. Wypróbuj jeden z przepisów.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1751
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18590
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6544
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1165
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1751
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18590
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6544
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1165
Składniki
Opłucz filet z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w dość dużą kostkę.
Połącz jogurt, 3 łyżki oliwy, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek w jednolity sos. Dopraw tymiankiem, słodką papryką, białym pieprzem i solą. Zamarynuj w powstałym sosie mięso i odłóż na kilka godzin.
W międzyczasie umyj papryki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na takie wielkości kawałki, jak boczek. Szalotki obierz i przekrój na pół. Skrop warzywa resztą oliwy.
Na patyczki szaszłyków nadziej na zmianę po kawałku kurczaka, papryki i szalotki. Natłuść kratkę, na której będą grillować się szaszłyki – dzięki temu nie przywrą do niej. Ułóż szaszłyki na kratce. Przez kilkanaście minut grilluj lub piecz w piekarniku, obracając co pewien czas.