Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chorwacja słynie z dobrej, niezwykle różnorodnej kuchni. Łączy ona bowiem w sobie wpływy, bałkańskie, śródziemnomorskie, ale też węgierskie czy tureckie. Bazuje na bogactwie świeżych produktów. Praktycznie każdy zakątek kraju może poszczycić się własnymi daniami regionalnymi. Trudno więc jednoznacznie określić, jak wyglądają szaszłyki po chorwacku. Robi się je na wiele sposobów. Sekret ich oryginalnego smaku tkwi zwykle w aromatycznych i smakowitych marynatach do mięs. Wypróbuj jeden z przepisów.
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 204
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 131
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27760
Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idea...
Odsłon: 112
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 204
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 131
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27760
Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idea...
Odsłon: 112
Składniki
Opłucz filet z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w dość dużą kostkę.
Połącz jogurt, 3 łyżki oliwy, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek w jednolity sos. Dopraw tymiankiem, słodką papryką, białym pieprzem i solą. Zamarynuj w powstałym sosie mięso i odłóż na kilka godzin.
W międzyczasie umyj papryki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na takie wielkości kawałki, jak boczek. Szalotki obierz i przekrój na pół. Skrop warzywa resztą oliwy.
Na patyczki szaszłyków nadziej na zmianę po kawałku kurczaka, papryki i szalotki. Natłuść kratkę, na której będą grillować się szaszłyki – dzięki temu nie przywrą do niej. Ułóż szaszłyki na kratce. Przez kilkanaście minut grilluj lub piecz w piekarniku, obracając co pewien czas.