Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki z inspiracji kuchni śródziemnomorskiej. Ogonki z pieczarek użyłam do kuskusa, także olej pozostały z grillowanego kurczaka poprzedniego dnia. Danie jest dość szybkie w wykonaniu, jeśli nie marynujemy kurczaka, a może być podane niespodziewanym gościom, bo kuskus również nie wymaga czasu. Jeśli nie mamy bazylii, możemy użyć suszonych ziół. Ja takie dania dzielę na porcję i biorę do pracy.
Patyki do szaszłyków, gril, naczynie na kurczaka, deska i nóż do krojenia, praska do czosnku, patelnia, łyżka drewniana
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6933
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5214
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2277
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6933
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5214
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2277
Składniki
Mieszamy przyprawy do kurczaka w naczyniu razem z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, gdzie kurczaka będziemy marynować. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek oraz sól.
Wkładamy kawałki piersi z kurczaka o wielkości pomidorów koktajlowych, mi wyszło 31 kawałków. Pozostawiamy do marynowania. Ja zostawiłam na noc, ale podczas gdy kurczak się marynuje, przygotowujemy patyki do szaszłyków, odmierzamy kuskus, myjemy pomidory i odcinamy ogonki z pieczarek, kroimy bazylię
Nadziewamy składniki na patyki w kolejności: kurczak, pomidor, kurczak, pieczarka itd. W tym czasie rozgrzewamy gril.
Ogonki z pieczarek smażymy na łyżce oleju z rozgniecionym nożem czosnkiem poprzez około 3 minuty.
Zagotowujemy wodę na kuskus, ogonki wyrzucamy na suchy kuskus.
Kiedy gril już jest rozgrzany, kładziemy szaszłyki na posmarowaną olejem powierzchnię i grilujemy obracając co chwilę około 20 minut. Będzie widać na pierwszym kawałku kurczaka, że jest przesmażony.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką na 5 minut.
Po 5 minutach dodajemy bazylię posiekana
Do kuskusa dodajemy łyżkę oleju oraz płatki chili.
Kiedy szaszłyki są już gotowe, składamy je na talerz, a potem przenosimy na talerz z kuskusem.
Danie może być podane na obiad lub kolację.