Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki z inspiracji kuchni śródziemnomorskiej. Ogonki z pieczarek użyłam do kuskusa, także olej pozostały z grillowanego kurczaka poprzedniego dnia. Danie jest dość szybkie w wykonaniu, jeśli nie marynujemy kurczaka, a może być podane niespodziewanym gościom, bo kuskus również nie wymaga czasu. Jeśli nie mamy bazylii, możemy użyć suszonych ziół. Ja takie dania dzielę na porcję i biorę do pracy.
Patyki do szaszłyków, gril, naczynie na kurczaka, deska i nóż do krojenia, praska do czosnku, patelnia, łyżka drewniana
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 74
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 74
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Składniki
Mieszamy przyprawy do kurczaka w naczyniu razem z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, gdzie kurczaka będziemy marynować. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek oraz sól.
Wkładamy kawałki piersi z kurczaka o wielkości pomidorów koktajlowych, mi wyszło 31 kawałków. Pozostawiamy do marynowania. Ja zostawiłam na noc, ale podczas gdy kurczak się marynuje, przygotowujemy patyki do szaszłyków, odmierzamy kuskus, myjemy pomidory i odcinamy ogonki z pieczarek, kroimy bazylię
Nadziewamy składniki na patyki w kolejności: kurczak, pomidor, kurczak, pieczarka itd. W tym czasie rozgrzewamy gril.
Ogonki z pieczarek smażymy na łyżce oleju z rozgniecionym nożem czosnkiem poprzez około 3 minuty.
Zagotowujemy wodę na kuskus, ogonki wyrzucamy na suchy kuskus.
Kiedy gril już jest rozgrzany, kładziemy szaszłyki na posmarowaną olejem powierzchnię i grilujemy obracając co chwilę około 20 minut. Będzie widać na pierwszym kawałku kurczaka, że jest przesmażony.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką na 5 minut.
Po 5 minutach dodajemy bazylię posiekana
Do kuskusa dodajemy łyżkę oleju oraz płatki chili.
Kiedy szaszłyki są już gotowe, składamy je na talerz, a potem przenosimy na talerz z kuskusem.
Danie może być podane na obiad lub kolację.