Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z boczkiem i ananasem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Składniki
Plastry ananasa osącz, zalewę zachowaj. Sos sojowy wymieszaj z 3 łyżkami zalewy ananasowej. Dodaj miód. Marynatę przypraw na pikantnie solą, pieprzem kajeńskim oraz słodką papryką. Filet z indyka opłucz, osusz. Mięso potnij w grubą kostkę.
Przełóż do miseczki. Zalej przygotowaną marynatą. Dobrze wymieszaj. Miseczkę przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie plasterki ananasa potnij na kawałeczki. Plastry boczku zwiń w ruloniki. Mięso wyjmij z marynaty, osusz. Na długie patyczki albo szpilki do szaszłyków ponabijaj na przemian: kawałki mięsa, ruloniki z boczku oraz kawałeczki ananasa.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż szaszłyki i szybko zrumień je ze wszystkich stron. Przełóż na blachę posmarowaną olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 20 minut.
Gotowe szaszłyki ułóż na talerzu. Udekoruj według uznania, np. owocami i ziołami.Źródło: Naj