Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałem od zaprzyjaźnionej Chorwatki i zrobił furorę w mojej rodzinie ;-)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254711
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1894
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8446
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 807
Polecam.
Odsłon: 1559
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254711
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1894
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8446
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 807
Polecam.
Odsłon: 1559
Składniki
zaczynamy od marynaty: jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, solą, curry, ostrą i słodką papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę
piersi z kurczaka kroimy w sporą kostkę i zalewamy marynatą, mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc
jeżeli do szaszłyków będziemy używali drewnianych patyczków, to moczymy je wcześniej w wodzie (minimum godzinę)
cebulę kroimy w dość grube plastry, boczek w nieco cieńsze
kurczaka wyciągamy z marynaty (której nadmiar usuwamy) i nadziewamy na patyczki na przemian z boczkiem i cebulą
gotowe szaszłyki układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy po kilka minut z każdej strony, aż nam się ładnie zrumienią