Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej

Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2228

Dodano:

Odsłon: 15133

Przepis dostałem od zaprzyjaźnionej Chorwatki i zrobił furorę w mojej rodzinie ;-)

Składniki

  • piersi z kurczaka - 4 szt
  • jogurt naturalny - 400 ml (duży kubek)
  • boczek wędzony - 300 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • curry - płaska łyżeczka
  • ostra papryka - płaska łyżeczka
  • łagodna papryka - kopiasta łyżeczka
  • cebula - 4 średnie
  • sok z połówki cytryny
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej

Przygotowanie

  1. zaczynamy od marynaty: jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, solą, curry, ostrą i słodką papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę

  2. piersi z kurczaka kroimy w sporą kostkę i zalewamy marynatą, mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc

  3. jeżeli do szaszłyków będziemy używali drewnianych patyczków, to moczymy je wcześniej w wodzie (minimum godzinę)

  4. cebulę kroimy w dość grube plastry, boczek w nieco cieńsze

  5. kurczaka wyciągamy z marynaty (której nadmiar usuwamy) i nadziewamy na patyczki na przemian z boczkiem i cebulą

  6. gotowe szaszłyki układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy po kilka minut z każdej strony, aż nam się ładnie zrumienią

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń