Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałem od zaprzyjaźnionej Chorwatki i zrobił furorę w mojej rodzinie ;-)
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
zaczynamy od marynaty: jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, solą, curry, ostrą i słodką papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę
piersi z kurczaka kroimy w sporą kostkę i zalewamy marynatą, mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc
jeżeli do szaszłyków będziemy używali drewnianych patyczków, to moczymy je wcześniej w wodzie (minimum godzinę)
cebulę kroimy w dość grube plastry, boczek w nieco cieńsze
kurczaka wyciągamy z marynaty (której nadmiar usuwamy) i nadziewamy na patyczki na przemian z boczkiem i cebulą
gotowe szaszłyki układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy po kilka minut z każdej strony, aż nam się ładnie zrumienią