Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki z kurczaka to świetny i prosty w przygotowaniu obiad. Gdy nie mam pomysłu na filet z kurczaka bardzo często przygotowuję właśnie taki obiad. Robię już go od lat i zawsze mojej rodzinie smakuje. Kilka razy przygotowywałam je na imprezy jako danie gorące oraz jako deskę mięs również na imprezy. Tak naprawdę możemy przygotować je z ulubionych składników. Polecam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Filet z kurczaka kroję w plastry a następnie rozbijam. Do przygotowania szaszłyków potrzebujemy dość dużych plastrów mięsa więc ja dwa plastry mięsa nakładałam na siebie tak by powstał jeden duży płat. Gdy rozbiję mięso przyprawiam z dwóch stron sól, pieprz, przyprawa do kurczaka. Wszystkie składniki jakie nabiję na szaszłyk wcześniej na oleju podsmażam. Pieczarki, paprykę, cebulę,boczek oraz cukinię którą wcześniej pokroiłam w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Nie daję surowych. Układam na patyczku podsmażony boczek, kwadratowy kawałek sera żółtego, cukinię, pieczarkę, kawałek cebuli i paprykę. Można dodać też inne składniki np. ogórek kiszony czy pomidor. Szaszłyk układam na początku mięsa i delikatnie zwijam. Teraz wystarczy przygotować panierkę. Panierujemy tradycyjnie mąka, jajko oraz bułka tarta. Tak przygotowane mięso smażymy na oleju z każdej strony. Smażymy dokładnie i dość długo by mięso w środku nie było surowe.Gdy mięso się usmaży można wyciągnąć patyczek. Jeśli podczas pieczenia jest zbyt duży można delikatnie go skrócić. Po upieczeniu delikatnie przecinam mięso na pół by powstały dwa kawałki mięsa