Szaszłyki z papryką to wspaniały pomysł na urozmaicenie każdego grilla, ale także zwykłych obiadów. Zamiast grilla wystarczy użyć piekarnika. Przysmak będzie tak samo wspaniale smakował. Kurczak jest soczysty, a papryka lekko chrupiąca. Możesz z powodzeniem użyć swoich ulubionych przypraw, które dodadzą wyjątkowego aromatu. Całość jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy raptem kilkanaście minut, nie licząc czasu marynowania. Do upieczenia mięsa potrzeba raptem 20-30 minut.
Szaszłyki z papryką
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek do skropienia
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek do skropienia

Etapy przygotowania
Mięso z kurczaka umyj i pokrój w dość dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oleju, paprykę w proszku, czosnek i połowę soli. Dodaj kostki mięsa z kurczaka. Wymieszaj. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Patyczki do szaszłyków zanurz w zimnej wodzie na ok. 20 minut.
W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę oleju, pieprz i drugą połowę soli. Papryki pokrój w kawałki o boku podobnej wielkości co kostki mięsa. Połącz je z marynatą. Na patyczki od szaszłyków nabijaj naprzemiennie mięso z kawałkami papryki.
Wstaw szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 20-30 minut. Możesz też położyć je na grillu. Co 5 minut obracaj szaszłyki z papryką, skrapiając je oliwą. Szaszłyki z papryką podawaj na ciepło.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 142
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 142



Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek do skropienia
Mięso z kurczaka umyj i pokrój w dość dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oleju, paprykę w proszku, czosnek i połowę soli. Dodaj kostki mięsa z kurczaka. Wymieszaj. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Patyczki do szaszłyków zanurz w zimnej wodzie na ok. 20 minut.
W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę oleju, pieprz i drugą połowę soli. Papryki pokrój w kawałki o boku podobnej wielkości co kostki mięsa. Połącz je z marynatą. Na patyczki od szaszłyków nabijaj naprzemiennie mięso z kawałkami papryki.
Wstaw szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 20-30 minut. Możesz też położyć je na grillu. Co 5 minut obracaj szaszłyki z papryką, skrapiając je oliwą. Szaszłyki z papryką podawaj na ciepło.