Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super danie obiadowe i na grilla. Wedle uznania własna kombinacja mięs i warzyw. Klasyczna wersja podstawowa u mnie to mięso od szynki, boczek surowy i krążki cebuli. Zamiast cebuli może być cukinia i papryka.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12106
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2119
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 210
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12106
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2119
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 210
Składniki
1. Mięso po opłukaniu kroję w kostkę 2x2 cm, boczek w plastry. 2. Mięso wkładam do miski, posypuję przyprawą ziołową, dodaję 2 łyżki oleju i mieszam tak aby marynata (zioła) pokrywała każdą kostkę szynki. Z boczkiem postępuję identycznie. 3. Miskę osłaniam folią i wstawiam na noc do lodówki.
4. Jeśli wykorzystuję cukinię to ja obieram, kroję w plastry i wkładam albo do mięsa albo boczku i staram się aby też była całkowicie pokryta marynatą. Paprykę podpiekam w piekarniku ok. 20-30 min. (grill z termo obiegiem), pozostawiam w nim do ostygnięcia a następnie wykrawam środki i zdejmuję skórkę. Paprykę też można włożyć do marynaty. 5. Następnego dnia: nadziewam na patyczki do szaszłyków naprzemiennie mięso, boczek, cebulę (w plasterki), cukinię, paprykę… 6. Szaszłyki wkładam do piekarnika (lub na grilla) na ruszt a pod spód podkładam blachę (boczek będzie się wytapiał i kapał). W przypadku grilla niezbędne są tacki gdyż skapujący tłuszcz będzie się palił.
7. Obieram ziemniaki i kroje na kawałki. Wrzucam do miski, posypuję przyprawą do ziemniaków i frytek, polewam olejem. Obtaczam ziemniaki tak by byłe całe pokryte przyprawą. 8. Po upływie 30 min. pieczenia szaszłyków, odwracam je i na blachę pod spodem wrzucam ziemniaki. Całość piekę jeszcze 30-40 min. Ziemniaki można też wysypać na ruszt obok szaszłyków (jeśli się zmieszczą) lub zamiast szaszłyków po ich upieczeniu (szaszłyki kładziemy na blachę pod spodem lub inną czystą bez tłuszczu). Ziemniaki powinny się piec 30-40 min. 9. Danie podaję z ketchupem i surówkami.