Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super danie obiadowe i na grilla. Wedle uznania własna kombinacja mięs i warzyw. Klasyczna wersja podstawowa u mnie to mięso od szynki, boczek surowy i krążki cebuli. Zamiast cebuli może być cukinia i papryka.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15662
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4709
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 384
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2934
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15662
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4709
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 384
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2934
Składniki
1. Mięso po opłukaniu kroję w kostkę 2x2 cm, boczek w plastry. 2. Mięso wkładam do miski, posypuję przyprawą ziołową, dodaję 2 łyżki oleju i mieszam tak aby marynata (zioła) pokrywała każdą kostkę szynki. Z boczkiem postępuję identycznie. 3. Miskę osłaniam folią i wstawiam na noc do lodówki.
4. Jeśli wykorzystuję cukinię to ja obieram, kroję w plastry i wkładam albo do mięsa albo boczku i staram się aby też była całkowicie pokryta marynatą. Paprykę podpiekam w piekarniku ok. 20-30 min. (grill z termo obiegiem), pozostawiam w nim do ostygnięcia a następnie wykrawam środki i zdejmuję skórkę. Paprykę też można włożyć do marynaty. 5. Następnego dnia: nadziewam na patyczki do szaszłyków naprzemiennie mięso, boczek, cebulę (w plasterki), cukinię, paprykę… 6. Szaszłyki wkładam do piekarnika (lub na grilla) na ruszt a pod spód podkładam blachę (boczek będzie się wytapiał i kapał). W przypadku grilla niezbędne są tacki gdyż skapujący tłuszcz będzie się palił.
7. Obieram ziemniaki i kroje na kawałki. Wrzucam do miski, posypuję przyprawą do ziemniaków i frytek, polewam olejem. Obtaczam ziemniaki tak by byłe całe pokryte przyprawą. 8. Po upływie 30 min. pieczenia szaszłyków, odwracam je i na blachę pod spodem wrzucam ziemniaki. Całość piekę jeszcze 30-40 min. Ziemniaki można też wysypać na ruszt obok szaszłyków (jeśli się zmieszczą) lub zamiast szaszłyków po ich upieczeniu (szaszłyki kładziemy na blachę pod spodem lub inną czystą bez tłuszczu). Ziemniaki powinny się piec 30-40 min. 9. Danie podaję z ketchupem i surówkami.