Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso drobiowe marynowane w lekkiej, aromatycznej marynacie curry, grillowane z papryką i cebulą.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1404
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1404
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty, czyli olej mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami.
Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Paprykę kroimy na kawałki, solimy i lekko natłuszczamy olejem. Cebulę kroimy w krążki. Nadziewamy na patyczki (patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie na pół godziny przed zrobieniem szaszłyków) kawałki mięsa, papryki i cebuli, aż do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy je z obu stron 10-12 minut. Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 10 minut. Szaszłyki z tej marynaty są wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste!
Nasza rada: Do przyprawiania różnych mięs często używamy przyprawy o nazwie „pieprz ziołowy”. Pod tą nazwą kryją się mieszanki różnych ziół. W skład pieprzu ziołowego użytego do naszych szaszłyków wchodzi zmielona gorczyca, kolendra, papryka, kminek, majeranek, liść laurowy i czosnek. Użyłyśmy gotowej przyprawy kupowanej u sprawdzonego sprzedawcy, świeżej i mocno aromatycznej.