Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szczególnie dobrze uprzednio zamarynowane jest delikatne, kruche i soczyste.
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 196
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 485
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 196
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 485
Składniki
Marynujemy polędwiczki kilka godzin przed grillowaniem, a najlepiej dzień wcześniej. Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na kawałki ok. 4 cm, lekko rozbijamy dłonią i przekładamy do miski. Do osobnej miseczki dajemy ketchup, musztardę, roztarty czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę, ocet balsamiczny, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak zrobioną marynatę łączymy z polędwiczkami, dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią miskę i wkładamy do lodówki.
Następnie mięso oczyszczamy z marynaty. Marynatę zachowujemy. Paprykę kroimy na kawałki, boczek w grube plasterki. Nadziewamy na szpadki kawałek mięsa ,papryki i boczku, aż do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy je ok. 20 minut, odwracając co jakiś czas. W czasie grillowania smarujemy mięso marynatą.
Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 20 minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać nieco dłużej. My grillowałyśmy szaszłyki na grillu gazowym i trwało to 20 minut. Szaszłyki wyszły wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste! Dobrze zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie piec ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu.