Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwice (ze schabu) lub balerony ( z karkówki) przed wędzeniem trzeba zesznurować żeby się nie rozpadły i były zwięzłe. Taki sam manewr stosuje przy sznurowaniu np. rolady z boczku lub indyka przed pieczeniem.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11197
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1199
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11746
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1438
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11197
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1199
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11746
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1438
Składniki
Na końcu sznurka wędliniarskiego robię małą pętelkę.
Przekładam przez nią dalszy kawałek sznurka tworząc dużą pętlę.
Zakładam pętlę na mięso i ściągam je.
Wolny sznurek obwijam na dłoni tak żeby utworzyć pętlę. Zakładam na mięso.
Robię kolejna pętle, zaciskam…i kolejną i jeśli jest miejsce na mięsie kolejną (zależy od długości kawałka mięsa).
Obracam kawałek mięsa i mierzę ile jeszcze potrzeba sznurka. Najczęściej robię cztery rzędy wiązania i pętelkę (do wędzenia do zawieszenia haka). Odmierzam więc sznurka na 5 długości kawałka mięsa. Jeżeli chcemy zrobić tylko dwa rzędy wiązania odmierzamy sznurka na 3 długości kawałka mięsa. Odcinam odmierzony sznurek od rolki.
Przez każda poprzeczną pętlę przekładam sznurek i zawijam go na niej. Kiedy dojdę do końca mięsa sznurek zawijam o pierwszą małą pętelkę. Obracam mięso tak by od góry było niesznurowane, tylko z boków. I sznuruję (3 rząd) i sznuruję 4 rząd. Na koniec z pozostałego sznurka robię podwójną pętelkę na hak do wędzenia.