Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwice (ze schabu) lub balerony ( z karkówki) przed wędzeniem trzeba zesznurować żeby się nie rozpadły i były zwięzłe. Taki sam manewr stosuje przy sznurowaniu np. rolady z boczku lub indyka przed pieczeniem.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15039
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45028
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 682
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 805
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15039
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45028
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 682
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 805
Składniki
Na końcu sznurka wędliniarskiego robię małą pętelkę.
Przekładam przez nią dalszy kawałek sznurka tworząc dużą pętlę.
Zakładam pętlę na mięso i ściągam je.
Wolny sznurek obwijam na dłoni tak żeby utworzyć pętlę. Zakładam na mięso.
Robię kolejna pętle, zaciskam…i kolejną i jeśli jest miejsce na mięsie kolejną (zależy od długości kawałka mięsa).
Obracam kawałek mięsa i mierzę ile jeszcze potrzeba sznurka. Najczęściej robię cztery rzędy wiązania i pętelkę (do wędzenia do zawieszenia haka). Odmierzam więc sznurka na 5 długości kawałka mięsa. Jeżeli chcemy zrobić tylko dwa rzędy wiązania odmierzamy sznurka na 3 długości kawałka mięsa. Odcinam odmierzony sznurek od rolki.
Przez każda poprzeczną pętlę przekładam sznurek i zawijam go na niej. Kiedy dojdę do końca mięsa sznurek zawijam o pierwszą małą pętelkę. Obracam mięso tak by od góry było niesznurowane, tylko z boków. I sznuruję (3 rząd) i sznuruję 4 rząd. Na koniec z pozostałego sznurka robię podwójną pętelkę na hak do wędzenia.