Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwice (ze schabu) lub balerony ( z karkówki) przed wędzeniem trzeba zesznurować żeby się nie rozpadły i były zwięzłe. Taki sam manewr stosuje przy sznurowaniu np. rolady z boczku lub indyka przed pieczeniem.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 154
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37476
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 154
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37476
Składniki
Na końcu sznurka wędliniarskiego robię małą pętelkę.
Przekładam przez nią dalszy kawałek sznurka tworząc dużą pętlę.
Zakładam pętlę na mięso i ściągam je.
Wolny sznurek obwijam na dłoni tak żeby utworzyć pętlę. Zakładam na mięso.
Robię kolejna pętle, zaciskam…i kolejną i jeśli jest miejsce na mięsie kolejną (zależy od długości kawałka mięsa).
Obracam kawałek mięsa i mierzę ile jeszcze potrzeba sznurka. Najczęściej robię cztery rzędy wiązania i pętelkę (do wędzenia do zawieszenia haka). Odmierzam więc sznurka na 5 długości kawałka mięsa. Jeżeli chcemy zrobić tylko dwa rzędy wiązania odmierzamy sznurka na 3 długości kawałka mięsa. Odcinam odmierzony sznurek od rolki.
Przez każda poprzeczną pętlę przekładam sznurek i zawijam go na niej. Kiedy dojdę do końca mięsa sznurek zawijam o pierwszą małą pętelkę. Obracam mięso tak by od góry było niesznurowane, tylko z boków. I sznuruję (3 rząd) i sznuruję 4 rząd. Na koniec z pozostałego sznurka robię podwójną pętelkę na hak do wędzenia.