Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Do jego przygotowania potrzebujemy dobrej jakości cielęciny, którą panierujemy, a następnie smażymy na maśle klarowanym. Gotowy sznycel często podawany jest z jajkiem sadzonym oraz ćwiartką cytryny, która doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa cielęcego.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8671
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7267
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4971
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327940
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8671
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7267
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4971
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327940
Składniki
Sznycle rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cieńsze kotlety (najlepiej przez folię spożywczą). Każdy sznycel oprószamy solą oraz pieprzem, a następnie przystępujemy do panierowania. Najpierw każdą porcję mięsa obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Sznycle smażymy na sporej ilości masła klarowanego na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Sznycle podajemy z jajkiem sadzonym, natką pietruszki oraz cząstką cytryny.
WSKAZÓWKI >> Tradycyjnym uzupełnieniem sznycla jest sałatka ziemniaczana lub ziemniaki (gotowane lub w formie puree) z warzywnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się ogórek lub surówka tj. mizeria, kiszona kapusta czy surówka z czerwonej kapusty. >> Do smażenia sznycla należy użyć sporej ilości masła klarowanego. Najlepiej kiedy pokryje całe mięso. Masło nada cielęcinie delikatności, cudownego smaku oraz aromatu. >> Gotowego sznycla możecie też obficiej posypać posiekaną natką pietruszki lub drobnym szczypiorkiem.