Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Do jego przygotowania potrzebujemy dobrej jakości cielęciny, którą panierujemy, a następnie smażymy na maśle klarowanym. Gotowy sznycel często podawany jest z jajkiem sadzonym oraz ćwiartką cytryny, która doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa cielęcego.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 195
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1178
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1223
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13338
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 195
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1178
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1223
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13338
Składniki
Sznycle rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cieńsze kotlety (najlepiej przez folię spożywczą). Każdy sznycel oprószamy solą oraz pieprzem, a następnie przystępujemy do panierowania. Najpierw każdą porcję mięsa obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Sznycle smażymy na sporej ilości masła klarowanego na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Sznycle podajemy z jajkiem sadzonym, natką pietruszki oraz cząstką cytryny.
WSKAZÓWKI >> Tradycyjnym uzupełnieniem sznycla jest sałatka ziemniaczana lub ziemniaki (gotowane lub w formie puree) z warzywnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się ogórek lub surówka tj. mizeria, kiszona kapusta czy surówka z czerwonej kapusty. >> Do smażenia sznycla należy użyć sporej ilości masła klarowanego. Najlepiej kiedy pokryje całe mięso. Masło nada cielęcinie delikatności, cudownego smaku oraz aromatu. >> Gotowego sznycla możecie też obficiej posypać posiekaną natką pietruszki lub drobnym szczypiorkiem.