Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Do jego przygotowania potrzebujemy dobrej jakości cielęciny, którą panierujemy, a następnie smażymy na maśle klarowanym. Gotowy sznycel często podawany jest z jajkiem sadzonym oraz ćwiartką cytryny, która doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa cielęcego.
Składniki
Sznycle rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cieńsze kotlety (najlepiej przez folię spożywczą). Każdy sznycel oprószamy solą oraz pieprzem, a następnie przystępujemy do panierowania. Najpierw każdą porcję mięsa obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Sznycle smażymy na sporej ilości masła klarowanego na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Sznycle podajemy z jajkiem sadzonym, natką pietruszki oraz cząstką cytryny.
WSKAZÓWKI >> Tradycyjnym uzupełnieniem sznycla jest sałatka ziemniaczana lub ziemniaki (gotowane lub w formie puree) z warzywnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się ogórek lub surówka tj. mizeria, kiszona kapusta czy surówka z czerwonej kapusty. >> Do smażenia sznycla należy użyć sporej ilości masła klarowanego. Najlepiej kiedy pokryje całe mięso. Masło nada cielęcinie delikatności, cudownego smaku oraz aromatu. >> Gotowego sznycla możecie też obficiej posypać posiekaną natką pietruszki lub drobnym szczypiorkiem.