Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycel z indyka z osem żurawinowym

Sznycel z indyka z osem żurawinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 3738

Dodano:

Odsłon: 1871

Moje ulubione połączenie to mięso drobiowe i owoce. Sznycel z indyka podany z sosem z suszonej żurawiny i jabłka duszonych w winie to smaczne i ciekawe połączenie. Możemy podać z kluskami ziemniaczanymi lub ryżem.

Składniki

  • sznycle z indyka 2 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • jajka 1 szt
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • słodka mielona papryka do smaku
  • woda 0,5 szklanki
  • sos:
  • żurawina suszona 20 dag
  • jabłko 1 szt małe
  • wino czerwone wytrawne 0,75 szkl
  • cukier do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sznycle delikatnie rozbijamy przez folię a następnie panierujemy w mące wymieszanej z solą i pieprzem, potem w rozbełtanym jajku ana koniec w bułce tartej wymieszanej z mieloną papryką.
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim sznycle na rumiano z obu stron. Na koniec podlewamy wodą i jeszcze chwilę dusimy na małym ogniu.
    W tym czasie przygotowujemy sos: jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy owoce i gotujemy do czasu aż żurawina rozpadnie się i wino odparuje zmniejszając swą objętość o połowę. Doprawiamy do smaku cukrem. Gotowy sos możemy zmiksować blenderem na gładko lub serwować z kawałkami owoców.
    Sznycle podajemy zaraz po przygotowaniu z ryżem lub kluskami polanymi przygotowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń