Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycle z indyka w towarzystwie warzyw

Sznycle z indyka w towarzystwie warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1416

Dodano:

Odsłon: 2830

Mamy środek zimy. O tej porze roku znakomicie sprawdzają się mrożone warzywa. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i można czarować z nich pyszne kompozycje. Polecam wszystkim zapracowanym gospodyniom :)

Składniki

  • sznycle z indyka 4 szt.
  • mrożona marchewka mini 1/2 op.
  • mrożone różyczki brokułu 1/2 op.
  • masło 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • suszona jarzynka 1 łyżeczka
  • maggi do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • dowolne zioła do posypania mięsa
  • 4 łyżki kaszy kuskus
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sznycle z indyka w towarzystwie warzyw

Przygotowanie

  1. Marchewkę włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie dodać różyczki brokułu, masło i cukier oraz szczyptę soli, dusić jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny.

  2. Kaszę zalać 1/4 gorącej wody, dodać jarzynkę, zamieszać i odstawić pod przykryciem na 5 minut.

  3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wsypać napęczniałą kaszę i wymieszać.

  4. Grillową patelnię wysmarować delikatnie olejem i dobrze rozgrzać. Sznycle rozbić cienko i grillować z jednej strony na rumiano, przekręcić na drugą stronę i skropić przyprawą maggi oraz posypać ulubionymi ziołami. Chwilę jeszcze grillować. Wyłożyć na talerz wraz z warzywami, kaszą kuskus. Dobrze będzie dołożyć do dania wyrazisty dodatek. U mnie były to marynowane szparagi, ale równie dobrze sprawdzi się kiszony lub konserwowy ogórek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 stycznia 2019 Super jedzonko, indyk jest przepyszny, a jeszcze z takimi dodatkami, to już NIEBO :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń