Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpadki drobiowe z cukinią

Szpadki drobiowe z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 769 Ocena: 49047

Dodano:

Odsłon: 492

Lekkie szaszłyki drobiowe z dodatkiem cukinii i pomidorków koktajlowych.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pomidorki koktajlowe 2-3 szt na jedną szpadkę
  • cukinia 1 szt
  • papryczka chili, jeżeli ktoś ma na zbyciu (ale nie jest konieczna)
  • oliwa z oliwek 4 łyżki (2 do smażenia+ 2 do cukinii)
  • przyprawa do drobiu
  • sól, pieprz czarny mielony, suszona bazylia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szpadki drobiowe z cukinią

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka oczyścić z błon, umyć, pokroić w dość grubą kostkę. Mięso obsmażyć na oliwie z oliwek, przyprawiając do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Wystudzić.
    Cukinię pokroić w plasterki. U mnie akurat była dość przerośnięta, więc każdy plasterek kroiłam jeszcze na ćwiartki. Plastry cukinii posmarować oliwą z oliwek, lekko posolić, oprószyć suszoną bazylią.
    Na drewniane szpadki nakładać kolejno: plasterki cukinii, kawałki mięsa, pomidorki koktajlowe.

    Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec 10- 15 minut.

    Uwaga: W składnikach podałam papryczkę chili, można ją wykorzystać przy tworzeniu szaszłyków, jeśli ktoś lubi takie smaki. Wówczas papryczki myjemy, nakładamy na szpadki w całości, bez usuwania ziarenek.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 14 października 2014 Ale fajne i smaczne te szpadki! Coś w sam raz dla takiego Muszkietera jak ja :D Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń